Следвайте ни

Европарламентът предлага: Шефът ти звъни след работа - не вдигаш телефона

viber icon

Служителите да не се ангажират извън работно време, а работодателите да не ги търсят нонстоп. В тази връзка трябва законово да се наложат минимални стандарти за работа от вкъщи, апелираха от Европейския парламент. Заради ковид кризата 37% от работещите в ЕС са започнали да работят от дома по време на ограниченията.

Цифровизацията увеличава ефективността и гъвкавостта на работата, и без съмнение трудът от разстояние спаси много работни места и фирми, но в същото време предполага непрестанни дежурства. Със служителите може да се свържеш навсякъде и ​във всеки час, включително извън работното време. Технологиите правят работата от разстояние възможна, но пък премахват границата между личен и професионален живот.

Непрестанната свързаност може да има здравни последици. Прекаленото седене и работа пред екран намаляват концентрацията, причиняват информационно и емоционално претоварване и могат да доведат до главоболие, проблеми с очите, умора, недоспиване, потиснатост и „прегаряне“ от работа. Освен това стоенето в статична поза и повтарящите се движения могат да причинят напрежение в мускулите и мускулно-скелетни проблеми.

По данни на Евростат, 27% от хората, които работят от вкъщи, полагат труд в свободното си време. За тези, които работят дистанционно, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максималните часове, определени в директивата за свободно време, в сравнение с онези, които пътуват до работните си места. Освен това нямат компенсации за извънреден труд. 

До момента правото на откъсване от работата не е залегнало в законодателството на ЕС. Повечето страни членки са регламентирали работата от разстояние, но само четири (Белгия, Франция, Италия и Испания) признават и спазват границата между служебни задължения и лично пространство. Франция е първата, регламентирала това право през 2016 г.

Според ЕП е необходимо законово да се уредят и дейности, свързани с професионално обучение. Те трябва да се броят за работа и не бива да се извършват в извънработно време без адекватно заплащане. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

и на следващия ден

и на следващия ден

15.02.2021 | 18:38

ти връчва уволнението

Отговори
1 1
Много Мъгляво Много ляво

Много Мъгляво Много ляво

15.02.2021 | 13:34

Ами ако не разбереш след работа че си уволнен на другия ден задължително ще го разбереш Много умни бе тия от еврейския парламент Цепят се на филийки от акъл Направо да им завидиш с кви глобални проблеми се занимават И като прос ама много прос да и задам един въпрос След работно време мога ли да се обаждам на жената на шефа Ами ако шефа е жена ми Ко правим Кой ще бъде санкциониран Тя или То Ами ако шефа ми е любимото ТО и ме кани на вечеря на свещи Пак ко праим Въпроси много Разводи още повечер Ко праим ве другари еврогейски дупетати А ще дойде време да не ви бъркаме в дупките щото сте ни работодатели А в работно време не е коректно да ви плякаме Ако да ви се иска

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай