46

Европа запорира руски активи за 8 милиарда евро

Докато в България все още няма запори върху руско имущество, ситуацията в цяла Европа е много по-различна. Държави от ЕС вече стартират процедури по конфискация на руски притежания.

Италия наложи запор върху имущество на руски олигарси в страната - основно вили, къщи, апартаменти, яхти и коли за близо 1,5 млрд. евро. Сред тях е яхта на стойност 400 милиона евро, принадлежаща на руския олигарх Андрей Мелниченко. Вила на остров Сардиния на стойност 17 милиона евро и собственост на руския милиардер Алишер Усманов беше също обект на запор, както и къща, датираща от 17. век в град Лука в Тоскана на стойност 3 милиона евро, собственост на Олег Савченко, член на руския парламент.

Яхта и имоти във Франция, притежание на Игор Сечин - шеф на руския държавен енергиен гигант "Роснефт", също са били запорирани от френските власти. Заради войната в Украйна администрацията на Еманюел Макрон  блокира имущество за близо 850 милиона. Германия пък сложи ръка на плавателен съд на стойност 450 млн. евро, собственост на магната Алишер Усманов. Великобритания наложи санкции на още двама руски богаташи, сред които е и Усманов.

Според международните медии, в държавите от ЕС към момента има запорирани активи на руски олигарси и приближени до Кремъл за над 8 милиарда евро. Много страни от съюза пък вече започнаха разследвания за произхода на средствата, с които са купувани луксозните имоти и яхти, като целта на европейските институции е конфискация на всяко имущество, за което се докаже, че е придобито със съмнителни капитали. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?