71

Европа закъса за бира заради руския газ, британските пъбове затварят

Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране на производството на големи торови заводи на целия континент, което пъкводи до смущения за фермерите и производителите на храни и бира. В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50-процентно съкращаване на производството, позовавайки се на "рекордно високите цени".

Решението беше взето по-малко от 24 часа, след като най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че "временно ще спре завода си в Билингъм. По-рано през седмицата два други големи производители на торове в Полша обявиха, че ще преустановят дейността си, съобщи Politico. Торовете са не само жизненоважни за повишаване на почвеното плодородие на културите, но при производството им се образува страничен продукт - CO2, който се използва за газиране на бирата и безалкохолните напитки, за снабдяване на болници при хирургически процедури и за хуманно клане на животни.

Поради тази причина фермерите, производителите на храни и дори собствениците на заведения са силно обезпокоени. Третата по големина пивоварна компания в Полша Carlsberg Polska планира да спре производството на бира почти незабавно,а други пивовари със сигурност ще последват примера ѝ.

Енергоемкият сектор за производство на торове е сред първите тежки производства в Европа, които съкращават производството си на фона на енергийната криза, изострена от инвазията на Москва в Украйна и последвалите западни санкции върху руския нефт и природен газ - необходима съставка за азотните торове. Джейкъб Хансен, ръководител на голямата лобистка група Fertilizers Europe, заяви, че рязкото покачване на цените на газа, които според наблюдателите от бранша ще останат високи поне до края на годината, прави "невъзможно" поддържането на производството. 

Затварянето на предприятия предизвика опасения в множество сектори на храните и напитките.  Британската пивоварна и кръчмарска (пъб) индустрия заяви, че моментът на спирането "не може да бъде по-лош" и "може да доведе до недостиг на бира в цялата страна". Пташинска-Жединак от Carlsberg Polska заяви, че има и по-широки последици отвъд бирата и безалкохолните напитки, тъй като CO2 се използва за производството на продукти като сух лед, който е от съществено значение за запазването на храните при транспортиране и съхранениe.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пловдив

Пловдив

26.08.2022 | 20:00

Ние си имаме ракия , да си пият вода като не искат бира.

Отговори
1 2
Руският газ вече никой не го бръсне за слива в Европа

Руският газ вече никой не го бръсне за слива в Европа

26.08.2022 | 19:15

Полша и Словакия откриха междусистемна газова връзка Словакия ще може да получава газ от Норвегия

Отговори
2 6
соросоядски партиен секретар

соросоядски партиен секретар

26.08.2022 | 19:47

бодряга, подми ли се?

Отговори
6 3

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?