Следвайте ни

Европа шамароса Турция заради Кипър

viber icon

Европейският съюз е готов да подкрепи преговорите и да играе активна роля в намирането на постоянно решение на кипърския въпрос, заяви ръководителят на външната политика на блока Хосеп Борел.
„ЕС е изцяло ангажиран с обединението в рамките на ООН и в съответствие с основополагащите принципи на ЕС, на базата на федерация с цялостно решение на кипърския проблем и двузонално, биобщинско политическо равенство , "заяви той.

Борел отбеляза, че най-новите събития в отдавна изоставения град са настъпили по времето, когато се водят опити за открит диалог, подчертавайки, че преговорите за разрешаването на кипърския проблем и обединението на острова трябва да започнат бързо под егидата на Обединените нации.

Борел също изрази съжаление за откриването на бреговата линия на затворения град Мараш (Вароша) в турската република Северен Кипър (TРСК) и за изявления, които противоречат на принципите на ООН за разрешаване на кипърския проблем.

"Няма алтернатива на цялостното решение на кипърския проблем, освен основата на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза Борел, позовавайки се на частичното отваряне на Вароша, който е затворен в продължение на 46 години.

Борел подчерта, че не трябва да се предприемат действия по отношение на статута на Вароша, които не са в съответствие със съответните резолюции на ООН, като отбелязва, че Турция трябва да носи отговорността да създаде среда, която да помогне за преговорите и да направи конкретен принос.

"Във връзка с това съжаляваме за днешните действия по отварянето на затворената зона в Мараш и за изявления, които противоречат на принципите на ООН за решаване на кипърския проблем. Те ще доведат до по-голяма несигурност, повече напрежение в региона и трябва спешно да бъдат отменени, " той каза.

Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой светкавично контрира днес изявлението на Борел е заяви, че "Европейският съюз (ЕС), който има навика да игнорира съществуването и правата на кипърските турци, сега показа дързостта да отхвърли волята на кипърските турци за решение".
Той отбеляза, че възгледите, изразени от Борел по решението на въпроса със затворените Вароша и Кипър, разкриват колко не е свързан Съюзът с реалностите на острова.

Аксой също така отбеляза, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН не са над волята на хората. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?