71

Европа пред екокатастрофа: Възможна е експлозия над “Северен поток"

Корабите могат да потънат, изгубвайки плаваемост, заради изпуснатия от тръбите метан

 

Европейският съюз ще проведе пълно разследване и ще разбере кой прекъсна “Северен поток 1” и “Северен поток 2”, казаха от Брюксел.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че разследването е задача от първостепенна важност.

Във вторник от Дания предупредиха, че в районите на течове от “Северен поток 1” и “Северен поток 2” има толкова много метан, че е възможна експлозия. Не е изключено дори, ако минат от там, корабите да загубят плаваемост. Течовете на газ могат да продължи няколко дни или дори повече от седмица. Това обясниха експерти след взривовете, които повредиха газопроводите, пише standartnews.com.

Германия нарече случая “целенасочена атака”. Малко по-късно Швеция и Дания се присъединиха към тази оценка.

"Русия използва газа като оръжие срещу Запада. Те се опитват да подкопаят подкрепата ни за Украйна. Опитват се да я направят прекалено скъпа. Трябва да разгледаме варианта, в който тези взривове носят полза на Русия. Чрез опит да бъде дестабилизиран пазара на горива в Европа. Да бъде създадена още по-голяма неизвестност и несигурност от сегашната. Трябва да се отбележи още, че взривовете станаха точно в деня, в който беше открит газопровода Балтийска тръба. Той минава точно през този район”, каза Андерс Нилсен, военен анализатор от Дания.

На съвсем противно мнение естествено е руската страна, става ясно от публикации в местните медии. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой

не е поел отговорността за атаката,

изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието

използването на подводен дрон камикадзе

- унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Пена

Пена

29.09.2022 | 00:23

Постигат си целите методично. Вдигнаха долара, скапват икономиката на Европа, вкараха във война славяни срещу славяни и няма да се спрат защото минават през трупове за пари.

Отговори
1 4
Байдан

Байдан

28.09.2022 | 13:44

Преди седен месеца: Ще сложим край на СП 2 :Д https://www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8

Отговори
2 5
777

777

28.09.2022 | 13:31

Много атлантици тука но със закърнели мозъци, бойдън отдавна каза че ще направят всичко за да спрат СП-2, ювчера и полския минисър обвини сащ за взривяването.

Отговори
6 4
Еми

Еми

28.09.2022 | 13:38

Ваксините ги удариха тежко.

Отговори
5 5
Помисли ти

Помисли ти

28.09.2022 | 13:14

Освен това и Биден и Ноуланд ги има на видео да казват, че ще спрат Северен Поток 1 и 2 в бъдеще. Има ги на видео. Сами си го казват.

Отговори
5 5
Помислете

Помислете

28.09.2022 | 11:41

Започва се с въпроса " Кому е изгодно това " На европейците ли ? Не ! На американците ли ? За да замръзнат европейците и да искат да се договорят с Путин ? Не ! На кого ? Кой иска европейците да изпищят , да им писне и да искат войната да спре внезапно ? Кой ? Единствено руснаците. Те искат за се подпише мирен договор на достигнатите от тях територии. С това въпросът е изчерпан.

Отговори
12 5
Не е изчерпан

Не е изчерпан

28.09.2022 | 13:03

Укроинския наркоман както обстрелва аец, така и газопровода

Отговори
6 5
Помисли ти

Помисли ти

28.09.2022 | 13:13

Защо им на руснаците да си унищожават собствената инфраструктура, като могат просто да спрат газа през кранчето? И защо не са 'взривили' тръбата, която преминава през Украйна? А там кой е спря? Точно така: Украйна. Изгодно е на американците, които очевидно искат да унищожат конкурента си Европа.

Отговори
7 5
Помисли и ти

Помисли и ти

28.09.2022 | 13:20

За какво му беше на кремъл да взривява жилищните блокове преди Чеченската война? За да си намери оправдание за агресията.

Отговори
4 6
На обикновените руснаци не

На обикновените руснаци не

28.09.2022 | 13:32

Но Путин е неуправляем луд диктатор. Никой не може да го спре. Както и никой не знае, какво ще му хрумне утре.

Отговори
4 4
Помисли ти

Помисли ти

28.09.2022 | 13:36

А ясно, войната в Украйна не им стига и затова си търсят да си намерят още врагове. И затова си унищоват инфраструктурата и канал за значителен доход, който може да им помогне да я спечлят. Как не се сетих. Гениална стратегия. С такава стратегия не ти трябват врагове определено. А бе вие...способни ли сте на критично мислене?

Отговори
1 5
Ехо, Шрьодер?

Ехо, Шрьодер?

28.09.2022 | 10:45

Опять обосрались...Всичко ще стане ясно, когато излязат данните за движението на руzzките подводници в района...

Отговори
8 7
Хм…

Хм…

28.09.2022 | 10:34

Дали Европа е решила да си навреди? Или САЩ да ударят по съюзниците си? Или Русия, която в лицето на Путин вече заплаши света с ядрено унищожение? Путин, който пое пътя на деструктивната политика, само и само да докаже величието си? Кой да ти каже…

Отговори
12 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?