46

Европа под заплаха: Руснаците използват АЕЦ "Запорожие" като военна база

Държат ни под прицел, може да стане страшно, заявяват украинските специалисти от най-голямата атомна електроцентрала 

 

Руските войски използват АЕЦ "Запорожие" като военна база, а служителите работят "под прицел". Това разказва персоналът на атомната електроцентрала в Украйна пред екип на BBC, цитиран от  
dnes.bg.

Русия окупира най-големия АЕЦ в Европа в началото на март. Въпреки това, централата все още се управлява от украински техници. Наскоро Москва беше обвинена, че използва "Запорожие" "като щит", докато нейните войски изстрелват ракети оттам към близки цели.

В четвъртък беше съобщено за още обстрели - и ръководителят на ООН издаде ново предупреждение за боевете в близост до ядрения обект, "водещи до катастрофа".

Сега двама работници разказват пред BBC за ежедневната заплаха от отвличане, както и за страховете си от "радиоактивно замърсяване на по-широкия регион" или от ядрена катастрофа.

В южния град Никопол се намира една от най-опасните гледни точки в Украйна.

На брега на река Днепър е възможно да се види Запорожката атомна електроцентрала на 16 км от водата. Това е място, подложено на тежки обстрели през последните няколко седмици, като за една нощ се съобщава за до 120 ракети. Те идват от посока Енерходар, градът, в който се намира централата.

На свой ред Енерходар - и електроцентралата - също са подложени на силен обстрел.

Ядреният надзорен орган на ООН твърди, че има

"реален риск от ядрена катастрофа",

освен ако боевете не спрат и на инспекторите не бъде разрешен достъп. Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Картината е мътна, но рисковете са кристално ясни.

"Работният ми ден протича под постоянен стрес", казва Свитлана, която се свързва с BBC чрез текстово съобщение. Тя и колегата й Микола сега могат да използват само руски SIM карти и сигналът е много ограничен. Не се използват истинските им имена за тяхната безопасност.

"Не мога да работя както преди", казва Светлана. "Последната седмица дори не успях да дойда на работното си място – опасно е."

"В събота имаше обстрел на азотно-кислородната станция, което предизвика пожар. По някакво чудо работещите там оцеляха."

Друг жител на Енерходар казва, че сега цените в магазините и аптеките са четири пъти по-високи, отколкото на територията, която все още контролира Украйна, както и че има недостиг на лекари. Повечето банкомати също са затворени.

Светлана работи в завода от много години и казва, че снаряди падат близо до него всеки ден.

"Психологическата ситуация е тежка", добавя тя. "Войниците ходят навсякъде с оръжия и всички всъщност са държани на мушка."

Русия е обвинена, че е разположила в  АЕЦ "Запорожие" около 500 войници. Скорошни кадри показват военни превозни средства, които се карат вътре, а за Светлана няма съмнение, че централата се използва като база.

"Всеки ден те се движат напред-назад с военните си превозни средства", казва тя. "Те разположиха военната си техника точно в сградите на централата, за да направят невъзможен удар на украинските въоръжени сили."

Идва и съобщение от Микола: "Сега персоналът е заложник на руснаците", гласи той. "Изключиха интернета, оставиха само стационарни телефони, а храна има само в една трапезария. Другите превърнаха в бази."

Украйна е загрижена, че Русия е започнала да обстрелва района, който окупира, за да се опита да създаде фалшив разказ като: "Украйна ви атакува – така че по-добре гласувайте да се присъедините към Русия, за да можем да пуснем корени и да ви защитим".

Поставените от Москва политици за Запорожка област току-що подписаха заповед за скорошно провеждане на референдум. Русия е организирала фалшиви гласувания в миналото, като например с Крим, който анексира през 2014 г.

Микола продължава: "Достъпът до всички покриви е забранен, там си направиха наблюдателните пунктове.

Учебният корпус стана казарма.

Сега все по-често служителите са отвличани точно когато напускат смяната през охранителната врата."

Не е известно защо работниците са отвличани - но жителите рисуват картина на сплашване, докато руснаците се опитват да наложат нови закони.

Светлана и Микола описват и мръсотията, оставяна навсякъде от руснаците - но те казват, че персоналът все още може да наблюдава правилно реактора.

Григорий Плачков, бивш ръководител на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, казва, че рисковете са "големи", докато руснаците контролират Запорожката електроцентрала.

Той признава, че ще отнеме "два до три" месеца на руснаците да пренасочат захранването обратно към собствената си мрежа, ако това е била тяхната цел.

Енерходар е част от южната фронтова линия, в която се водят по-интензивни боеве през последните седмици.

Все още обаче има много малко движение - което предполага, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа ще продължи да се изплъзва от контрола на Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Марица фейк

Марица фейк

12.08.2022 | 17:48

Не спирате с преписките от чужди медии. А днес Ройтерс съобщи за пръдналият циганин в софийското метро. Хората помислили,че е руска ракета.......успешно прихваната после от българското ПВО по миризмата.

Отговори
2 2
"Мириша Дейли"

"Мириша Дейли"

12.08.2022 | 15:34

или" цър-пър дейли", много сте елементарни с опорките ала Козяк 16. Като резидентите Ви от Лангли. Ние, българите родени преди 1989, не сме елементарни и познаваме истинските цветове на Дъгата. Ще платите сметката си накрая.

Отговори
4 3
запорожец

запорожец

12.08.2022 | 13:43

НАТО - мато, богата Европа, ЕС и на края под заплаха! Хохохо!

Отговори
2 5
Пловдив

Пловдив

12.08.2022 | 13:38

Това искат американските кучета, централите и земята на Украйна. Това е причината да им "помагат с пари и оръжия и какво ли още не" Що се отнася до Русия до сега поне пет пъти можеха да унищожат Украйна просто не искат мирното население да страда.

Отговори
6 5
Богдан Попов

Богдан Попов

12.08.2022 | 12:52

Благодаря Ти Приателю Кубрат. Толкова си прав,че не знам какво да кажа. Русия не воюва с Украйна а с НАТО от самото начало. Украинските фашисти използваха жилищни райони поставяха орьдия и други орьжия за да обвиняват Русия че ги е разрушила а те стреляха по тях типично фашистки приом. Ако Русия нямаше за задача да опвзи мирного население отдавна тази операция щеше да е завьршила преди Запада да намери пролуки и да доставя ХИМАРС и сателитни снимки на руските войски. Подьл ход както фашистите използваха през Втората Световна.

Отговори
10 5
ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ ОРКИТЕ ТАМ?

ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ ОРКИТЕ ТАМ?

12.08.2022 | 12:26

А чий го търсят кремълските фашисти в УКРАИНСКАТА АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ?

Отговори
12 10
Чий го търсят американците там

Чий го търсят американците там

12.08.2022 | 13:17

И в Сирия, Либия, Ирак, и т.н.??

Отговори
7 5
Кубрат

Кубрат

12.08.2022 | 12:21

Марица тиражира поредната гьобелсова упорка, на колективния фашизиран , нацизки запад. ИМЕННО референдум не иска И ПЛАШИ ЗАДАДА И МАРИОНЕТКАТА зеленски и за това са тези плашеЩи населението, УПРАВЛЯВАНИ И НАСОЧВАНИ ОТ нАТО И США УДАРИ по ядрената централа в Запорожие . НИКОЙ ГРУГ, ОСВЕК КОЛЕКТИВНИЯ НАТОВСКИ ЗАПАД НЯМА ИНТЕРЕС ОТ ЯДРЕН ТЕРОРИЗЪМ.

Отговори
10 8

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?