71

Европа настръхна: На Балканите се появи нова държава! Вижте къде КАРТА

Не искаме конфликти. Това не е отцепване, а мирно отделяне. Ако някой ни смята за геноцидна нация, няма причина за съвместно съществуване, заяви Радован Вишкович.

 

Република Сръбска ще изготви споразумение за мирно разединение през следващите 30 дни, което ще изпрати на Федерация Босна и Херцеговина.

Това заяви премиерът на РС Радован Вишкович.

„Не искаме конфликти. Това не е отцепване, а мирно отделяне. Ако някой ни смята за геноцидна нация, няма причина за съвместно съществуване“, каза Вишкович, като посочи, че настоящата ситуация е следствие от резолюцията за Сребреница, която ще бъде обсъдена в Общото събрание на ООН.

На 22 май президентът на Република Сръбска Милорад Додик също предложи споразумение за мирно разединение. 

Лидерът на босненските сърби твърдо отрече, че клането в Сребреница през 1995 г. на хиляди мюсюлмански мъже и момчета е било "геноцид" преди гласуването в ООН дали да се организира ежегодно международно честване.

Додик заяви, че неговата администрация ще откаже да признае резолюцията. "В Сребреница не е имало геноцид", заяви Додик на пресконференция в Сребреница. Ако ООН одобри резолюцията, неговата администрация "няма да я приеме".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?