Следвайте ни

Европа иска забрана на „сертификатите за девственост“

viber icon

За твърде много жени мечтата да се омъжат може да се превърне в кошмар. Митът за девствеността все още присъства в много култури, особено в мюсюлманската общност. Но не само. В страни като Франция правителството обмисля да забрани така наречените „сертификати за девственост“ и да накаже лекарите, които ги издават, съобщава „Евронюз“, цитирано от BG VOICE

Но наистина ли е най-доброто решение? За Ханан Бен Абд Еслам, акушерка, важното е да се повиши осведомеността, да се демистифицира девствеността. И го прави с комплекс от методи за сексуално възпитание. “Много е важно да говорим, защото мълчанието убива. В някои семейства, в някои култури верността е много важна. И за съжаление, верността е свързана с химена на жените. Момичето трябва да спазва правилата и ако не ги спазва, може да бъде отхвърлена от семейството “.

Честта на семействата почива на крехка мембрана, наречена химен, въпреки че научно целостта й не доказва нищо. Някои жени се раждат без него, други го губят спортувайки. Д-р Йохан ван Вимерск е сред гинеколозите, които се съгласяват на операция, която позволява реконструкция. Той обаче признава, че лекарите са разделени по въпроса. 

“Има две школи на мислене сред гинеколозите. Има колеги, които не искат да го правят, защото смятат, че това противоречи на правата на човека, а от друга страна са други колеги, които са съгласни да го направят. Аз съм сред тях. За мен това означава да помагам на принудени момичета. според законите на тяхната религия. Като лекар вярвам, че трябва да помогнем на тези млади жени и така правя“. 

Но има и друг, също толкова деликатен въпрос: Къде остава правото на жените да се разпореждат свободно с телата си? Къде е равенството между половете? Група евродепутати изпрати писмен въпрос до Европейската комисия с искане за европейска забрана на „сертификата за девственост“. 

Вирджини Жорон, френски евродепутат от групата за идентичност и демокрация, обяснява тяхната позиция. “Това е сериозна атака върху достойнството на жените, върху тяхната свобода. Какво е тест за девственост? Това е искане да се изследва тяло, за да се разбере дали е имало сексуален контакт. 2020 година сме и живеем в Европа, държа да го припомня. Става въпрос за практики, които са несъвместими с нашите ценности за демокрация и свобода“. Забраната обаче може да принуди жените да предприемат по-опасни от медицинска гледна точка пътища.

 

Коментари (2)

Батко

Батко

11.10.2020 | 19:24

Родителите на тия жени трябва да бъдат изселвани от Европа! Направо в Пакистан да ги изселят със самолет и без парашут!

Отговори
0 0
Сергей Владимирович Безкуров

Сергей Владимирович Безкуров

11.10.2020 | 19:19

Добре, че избързах! Днес си изкарах сертификат

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?