1553

Европа е била на косъм от ядрен удар в четвъртък

Европа беше изправена пред перспективата за радиационно бедствие в четвъртък, когато окупираната от Русия атомна електроцентрала е била изключена от енергийната мрежа на Украйна, заяви президентът Володомир Зеленски.

Той добави, че само благодарение на включването на резервно електричество централата в Запорожие е могла да работи безопасно.

По-рано пожари повредиха въздушните електропроводи, което доведе до откъсване на централата от мрежата. Нараства загрижеността за борбата с огнената стихия в близост до комплекса, който е най-голямата ядрена централа в Европа.

"Ако дизеловите генератори не се бяха включили, ако автоматиката и нашият персонал на централата не бяха реагирали след прекъсването на електрозахранването, сега вече щяхме да бъдем принудени да преодоляваме последиците от радиационната авария", предупреди президентът Зеленски късно снощи.

Пораженията са причинени от пожари, които според държавната ядрена агенция на Украйна са засегнали електропроводите, свързващи централата в четвъртък, като временно са отрязали Запорожие от националната мрежа за първи път в историята й.

"В резултат на това двата работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата", заявиха от Киев.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предупреди, че наличието на "сигурно автономно електрозахранване от мрежата е от съществено значение за гарантиране на ядрената безопасност".

Сателитни снимки, направени в сряда, показаха, че в непосредствена близост до ядрения комплекс гори обширен пожар.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини за щетите руския обстрел, а във вечерното си обръщение обвини Москва, че е поставила Украйна и Европа "на крачка" от ядрена катастрофа.

Но местният губернатор, назначен от Русия, Евгений Балицки обвини украинските военни за ударите, като ги обвини, че в резултат на това са причинили прекъсване на електрозахранването в региона.

Би Би Си не успя да провери независимо и твърденията на Киев и Москва.

Равнището на радиация в близост остава нормално, въпреки че ядреният комплекс в Запорожие загуби основното си електрозахранване вчера, съобщават местните власти.

Централата "остава свързана с 330kV линия от близката топлоелектрическа централа, която може да осигури резервно електричество при необходимост", се казва в изявление на МААЕ, цитирано от държавната ядрена агенция на Украйна.

От там добавиха, че всичките шест ядрени реактора са останали изключени от електрическата мрежа, въпреки че линията е била възстановена по-късно в четвъртък.

Обикновено атомната електроцентрала доставя една пета от общото количество електроенергия в Украйна, така че продължаващото й изключване от националната мрежа би представлявало сериозно предизвикателство за Украйна.

От началото на март ядреният обект е окупиран от руски военни сили, но продължава да се обслужва от украински ядрени техници.

Кремъл сигнализира, че ще позволи на международни инспектори да посетят комплекса, но докато това не се случи, е трудно да се провери какво става на място.

"Почти всеки ден има нов инцидент в или близо до Запорожската атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време", заяви в изявление генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, като повтори призива си да оглави международна мисия в централата през следващите няколко дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Тъ Така със наглоста

Тъ Така със наглоста

26.08.2022 | 11:11

Каниш го наглия чифут да си оди у дома у Чифутия и там да си продава чифутските номера и наглост И наглеца със чифутската си наглост слага минус на таз вежлива покана Колко е бил прав чичко Хитлер като ги е правил на калъпчета сапун Такива наглеци само така можеш да изнесеш от собствената си страна Един милион чифути във вид на калъпчета сапун са има нема един вагон

Отговори
3 3
Ама хич не му

Ама хич не му

26.08.2022 | 10:44

вярвам на зеленото човеше нещо..що ли?

Отговори
5 2
Само да попитам

Само да попитам

26.08.2022 | 10:31

Чий годирят чифутската пасмина безродна по върховете на власта във Украйна Чий го дирят по върховете на власта и в България и Европа. Нъл си имат измислената държава Чифутия Там да одат да си продават чифутските момера

Отговори
5 3
САДОВО

САДОВО

26.08.2022 | 09:00

Алексей Алчин: Всеки, който разбира процесите в Кремъл, ще си изгори руските документи

Отговори
4 7
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.08.2022 | 08:28

ДА има МИР а не и ВОЙНА по СВЕТА

Отговори
4 2
А ми сега?

А ми сега?

26.08.2022 | 07:44

https://www.segabg.com/category-video/koy-ste-vie-g-n-prezident

Отговори
3 2
И двете, и двете, дедо попе!

И двете, и двете, дедо попе!

26.08.2022 | 08:15

Eдното е минало, другото е настояще и бъдеще...

Отговори
3 2
Крайно време е

Крайно време е

26.08.2022 | 07:35

Путин вече да си ходи.Да го свалят и да си се прави на луд колкото ще,извън властта.

Отговори
10 17
ЧИЙ?

ЧИЙ?

26.08.2022 | 07:22

Извинявайте, само да попитам. ЧИЙ го дирят кремълските фашисти на територията на АЕЦ Запорожие?

Отговори
12 18

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?