49

Еврокомисарят по разширяването иска София да пусне Скопие в ЕС до юни

Аз бях преди две-три седмици в София и сега отново съм тук. Винаги ще се радвам да идвам в София, толкова често, колкото е необходимо, за да може да се стигне до решение юни месец тази година. Войната ни показва, че нямаме време за губене. Не само време нямаме, но нямаме интерес да губим повече време. Това заяви еврокомисарят по съседството и разширяването Оливер Вархеи по време на провеждащия се в българската столица форум "ЕС среща Балканите", на който политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС.

Вархеи бе категоричен, че процесът по интеграция на Западните Балкани трябва да бъде ускорен. 

"Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция", лаконичен бе той.

Според еврокомисаря икономическите различия между ЕС и страните от Западните Балкани е едно от основните предизвикателства, което трябва да бъде преодоляно.

Еврокомисарят постави въпроса кога ще се проведе първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания.

Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още е на дневен ред и се обсъжда този въпрос. Мислехме, че преди две години сме го разрешили, но сега се оказва, че отново въпросът е на дневен ред, коментира Оливер Вархеи. Ако имате правомощия и не ги използвате, другите ще помислят, че това означава отстъпление от правомощията, посочи той. Ето защо, според него, всички държави членки трябва да вярват в силата на процеса на разширяване да води до преобразувания.

Според еврокомисаря процесът за разширяване на ЕС е придобил прекалено национални измерения. Оливер Вархеи напомни, че съюзът е извел в центъра, като основен критерий за членство, върховенството на закона.

 "Ако тук няма напредък, никъде няма да има напредък", заяви еврокомисарят. Той каза, че Европа трябва да работи заедно за предотвратяването на избухването на конфликти на Балканите. Това трябва да е номер едно приоритет, защото цяла Европа би била засегната при евентуален конфликт", посочи Вархеи.

Неговото послание към Балканите е държавите да спазят всички критерии за членство, да отговорят на всички условия. Ако продължава осъществяването на реформи, ако е достатъчно видимо върховенството на закона, противодействието на корупцията, реформите, наистина ще се натрупа критичната маса, която не може да пренебрегне ЕС, каза Вархеи. Той изтъкна също, че не достатъчно ЕК да бъде убедена за приемането на държавите от Балканите, необходимо е да бъдат убедени всички държави-членки, но това понякога е трудно. Трябва да направим повече заедно, отколкото сме правили преди, каза още Оливер Вархеи.

Еврокомисарят по разширяването проведе и среща "на четири очи" с държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2. Фокусът на разговора бе европейската перспектива пред страните от Западните балкани.

По време на срещата българският президент изрази позицията на страната ни, в която се изразяват последователно очакванията на България за активното ангажиране на Република Северна Македония за разрешаване на откритите въпроси в отношенията между двете държави, както и устойчивото изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, с което да се придвижи напред и процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
УФО

УФО

26.04.2022 | 19:57

Абе този ЕВро "курмисар" що до сега не сме го чули да говори така на друг Министър председател, а само на кирчо?!

Отговори
2 0
Батко

Батко

26.04.2022 | 17:12

Да иде на хуй, бахти и еврогея!

Отговори
3 0
Ванчо

Ванчо

26.04.2022 | 19:31

Киро ще пусне!

Отговори
2 0
комунисг

комунисг

26.04.2022 | 16:42

Дрън,дрън ярина. Празни думи на брюкселски бюрократ.С Албания ние нямаме проблеми защо не я приемат в ЕС? Защо да не може само нея да приемат? Да каже колко са му платили македонците.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?