71

Еврокомисар идва в България, притиска ни за боеприпаси за Украйна

Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от "петнайсет индустриалци в единайсет страни" членки на общността. Това каза днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес и mediapool.bg.

Бретон посочи, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост "да увеличи много бързо производството", и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

"Трябва много да се бърза - войната в Украйна, трагична и водена по желание на Владимир Путин, се е превърнала сега в окопна война, война на прекия сблъсък, и нещата очевидно зависят от това кой ще изпрати повече боеприпаси, едната страна или другата", заяви Бретон в предаване на радио Ер Ем Се. Той подчерта, че що се отнася до доставките на боеприпаси, Украйна "е зависима" от Европа.

Украинската армия постоянно бие тревога заради недостига на 155-милиметрови снаряди за оръдията, използвани от нея срещу руските войски.

Тази "тема засяга целия западен свят", отбеляза той, като припомни срещата на министрите на отбраната от ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица в Стокхолм, където бе приет план на стойност 2 милиарда евро за спешни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на боеприпаси.

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се произвеждат в Европа повече, отколкото в САЩ, изтъкна Бретон. "Този вид боеприпаси са предназначени главно за високоинтензивни войни и никой наистина не си бе представял отново да има високоинтензивни войни, особено в Европа", добави еврокомисарят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Къде дават така

Къде дават така

14.03.2023 | 19:44

Евролайнара да не идва, а да отива направо на фронта! Който търси война да си я намери сам, още повече, когато воюват братски, славянски страни.

Отговори
1 1
Лоши новини

Лоши новини

14.03.2023 | 11:47

Сривът продължава: Лоши новини за още шест банки в САЩ след фалита на SVB Акциите на базираната в Сан Франциско First Republic bank се сринаха с рекордните близо 62%.Агенция "Мудис" постави под негативно наблюдение с възможност за понижаване на кредитните рейтинги на First Republic Bank и на още пет други кредитора в САЩ, което е пореден знак за безпокойство за здравето на американски регионални финансови фирми след фалита на Silicon Valley Bank (SVB), предаде Блумбърг. Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. и Comerica Inc. бяха другите пет кредитора, чиито рейтинги бяха поставени под негативно наблюдение от Moody’s Investors Service. Компанията за кредитен рейтинг посочи като причини за този ход опасенията относно разчитането на кредитните институции на финансиране от незастраховани депозити и нереализирани загуби в техните портфейли с активи. Фалитът на SVB с брутален удар по банките в Европа

Отговори
6 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?