Следвайте ни

Евродепутати атакуват Frontex заради мигрантите СНИМКИ

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Депутати от Европейския съюз атакуваха изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) заради твърденията, че агенцията е помогнала незаконно да се спрат мигрантите да влязат в Европа. А освен това е подкрепила гръцката брегова охрана да ги изтласка обратно към турски териториални води в Егейско Море. Евродепутатите поискаха оставката на директора и настояха за независимо разследване.

Фабрис Леджери, изпълнителен директор на Frontex

Депутатите обвиниха изпълнителния директор Фабрис Леджери след разследване през октомври  от европейски медии Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD и TV Asahi. Те представиха видео и снимки,  уличаващи активисти на Frontex, че са участвали активно поне в един инцидент с отблъскване на мигрантите от Гръцко-турска морска граница в Егейско море.


 Frontex стартира вътрешна проверка, след тази новина.

"При обработката на тези твърдения изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно загуби доверието ни и е време той да подаде оставка". Това заяви старши депутат от социалистическата партия Кати Пири в изявление след изслушването на парламентарната комисия за граждански свободи.


Тези действия се считат за противоречащи на международните споразумения за защита на бежанците, според които хората не трябва да бъдат изгонвани или връщани в държава, където животът им е в опасност.


Европейската комисия ще проведе  извънредно заседание на 9 декември, за да разгледа по-подробно отговорите, предоставени от агенцията.


"Мигрантите и бежанците са много уязвими към отблъскванията от граничната охрана," заяви депутатът от Зелените Тинеке Стрик. "Трябва да можем да разчитаме на агенция на ЕС, да предотвратява нарушаването на правата на човека,, а не да ги причинява."


От своя страна Леджери заяви, че страните членки на ЕС имат контрол върху операциите в техните води, а не във Frontex, и призова правилата, регулиращи надзора на външните граници на Европа, да бъдат изяснени.
Той допълни, "само органите на приемащата държава-членка могат да решат какво трябва да се направи в критичния момент."

 

Леджери каза още, че служителите на Frontex са били под изключителен натиск по времето на предполагаемите инциденти през март и април. 


Той каза, че турските изтребители F-16 са "обградили" датски самолет, работещ за Frontex, докато корабите са били тормозени от турската брегова охрана. И призова за „насоки“ на ЕС за това как да се справят с подобни ситуации.


Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви пред Асошиейтед прес (АП) във вторник, че все още има доверие в управителния съвет на Frontex, но остава дълбоко загрижена от твърденията.

Документирани са поне шест инцидента, при които подразделения на Frontex са участвали в отблъсквания в близост до островите Лесбос и Самос между 28 април и 19 август.


Докато граничната агенция е длъжна да спасява мигранти, корабите на Frontex, патрулиращи в района, минаха покрай пренаселените надуваеми лодки, създавайки опасни вълни, които да ги принудят да се върнат на турските брегове. Документирано е и самолет на Frontex, който преминава над мигранти, които търсят помощ в морето, но не ги спасяват.


Миналата седмица Der Spiegel съобщи също, че германските сили, участващи в мисията Frontex в Егейско море, са помогнали на гръцката брегова охрана да изтласка мигрантите обратно към турски териториални води.


Турция и Гърция са ключови транзитни точки за мигрантите, целящи да преминат в Европа, бягайки от войната и преследването, за да започнат нов живот. 


Турция обвинява Гърция в мащабни отблъсквания на мигранти, което според нея е нарушение на международното право. 


Анкара също така обвинява ЕС, че си затваря очите за това, което било явна злоупотреба с човешките права.


През последните години напливът на мигранти в ЕС през Егейско море спаднаха значително.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?