49

Евреи, християни и мюсюлмани призовават за „Свободна Палестина“ в Истанбул

Безпрецедентните жестокости на Израел срещу палестинците продължават да обединяват все повече хора от различен произход. В проява на солидарност между религиите, равин, архиепископ и мюфтия се присъединиха към активисти от цял ​​свят, които се събраха в Истанбул, за да осъдят Израел. Европейската среща на върха за Палестина, организирана от Европейския мюсюлмански форум на неправителствени организации миналата седмица, подчерта престъпленията на Израел и призова за създаването на суверенна и независима палестинска държава, отбеляза турският ежедневнк Сабах.

Облечен в традиционно еврейско облекло, но и с палестинска куфия, символ на неподчинение, равин Исроел Довид Вайс осъди израелската държава за „масовото клане“, което все още извършва. Равин Вайс, който пътува от Ню Йорк до Истанбул, за да присъства на събитието, твърди, че зверствата на Израел в Газа нямат нищо общо с юдаизма или исляма.

Ние живеем заедно като евреи и мюсюлмани буквално от стотици хиляди години“, заяви той пред Анадолската агенция (AA) в кулоарите на срещата.

"Израел използва името на юдаизма, за да обяви война на народа на Палестина, да го обяви и охули като антисемити, описвайки ги като „напълно отвратителни и фалшиви“. 

Той е потресен от смъртта на 1200 души в Израел от 7 октомври, но въпреки това той вярва, че тези смъртни случаи са резултат от израелската „окупация", която е основната причина за проблема. „Десетките хиляди хора загинаха в района, както мюсюлмани, така и евреи. Ние сме покрусени от смъртта на толкова много невинни души в Газа.

Премахнете препятствието пред мира, премахнете окупацията и ние ще можем да живеем заедно като евреи и мюсюлмани, както сме живели от години.

Светът е заблуден. Израел не е религиозна държава, не е еврейска държава. Ако това насилие просължи Израел ще бъде признат за тотално престъпно образувание“.

Отец Елиас Авад, гръцки православен пастор в Рамала, говори за страданието на палестинците, като подчерта единството на мюсюлмани и християни в защитата на родината си. „Палестинците биват избивани поголовно, както мюсюлмани, така и християни, особено в ивицата Газа и на Западния бряг.“

Той посочи, че "народът на Палестина е единен, с християни и мюсюлмани". Той призова международната общност да спре "разрушителната война" и убийството на невинни деца и жени, както и да защити палестинския народ и неговите светини. „Призоваваме целия свят да застане зад нашата кауза за създаване на свободна палестинска държава със Свещения Йерусалим като нейна столица.

Относно коледните тържества тази година отец Авад заяви, че са решили да отменят всички тържества и да се ограничат само до религиозни ритуали.

 

Нафигула Аширов, е съпредседател на Съвета на мюфтиите на Русия, като представляващ мюсюлманите той сподели пред Анадолската агенция(AA): „Израел е този, който извършва отвратителни престъпления и убива хиляди хора.“ Руският мюфтия заклейми действията на Израел като тежки престъпления. „Днес палестинците, особено нашите братя в Газа, сега се надигат срещу окупацията и срещу несправедливостта“. Аширов подчерта значението на светите места в Йерусалим за мюсюлманите. Той допълни, че мюсюлманите нямат пълен суверенитет над джамията Ал-Акса. Израелците могат да влизат в свещената джамия когато пожелаят, докато подлагат други хора на несправедливости, като контролират достъпа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?