49

Евакуират училища след паниката от трусовете в Турция

Стотици училища бяха разрушени или повредени в 11-те южни турски провинции, засегнати от земетресенията от 6 февруари насам. Последните оценки на сградите разкриха, че много образователни институции в цялата страна не са устойчиви на земетресения.

Според доклада за земетресенията в Кахраманмараш и Хатай през 2023 г. на президентската дирекция „Стратегия и бюджет“ са проверени 8162 от 20 340 образователни сгради, свързани с Министерството на образованието. Констатирано е, че 72 сгради са били разрушени, 504 са били тежко повредени и спешно трябва да бъдат съборени, а 331 са били средно повредени.

В доклада се посочва, че са необходими почти 40 милиарда турски лири ($2,1 милиарда) за повторното отваряне на институциите и че се очаква разходите да се увеличат след приключването на проверката на всички учебни заведения.

В допълнение много училища в цяла Турция бързат да започнат укрепване срещу земетресения. Вече са направени търгове за разрушаване и повторно изграждане на учебни заведения в страната. 

Досега е взето е решение за спешна евакуация на 93 училища в Истанбул, 6 в Анкара, 8 в Измир, 28 в Маниса, 5 в Текирдаг, 3 в Аксарай, 3 в Хакяри и едно в Одрин.

Учениците от сгради с висок риск бяха преместени по спешност в съседни училища. Учебни заведения преминаха към дуална система на обучение, като по този начин се компенсира необходимостта от повече класни стаи и учители.

Междувременно министърът на образованието Махмут Йозер обяви в изявление в социалните си медии, че са приети общо 4097 учители и образователни служители, които са поискали да бъдат прехвърлени от зоната на земетресението в други провинции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?