71

Евакуират ключови болници в Истанбул, няма да издържат на земетресение

След земетресенията, причинили срутването на над 227 хиляди сгради в Югоизточна Турция, сред които и някои здравни заведения, в страната започна усилена проверка на сградите. 

Най-осезателни са мерките за безопасност, които се предприемат за болниците. Констатирано бе, че много от тях са изложени на риск от срутване в случай на земетресение. 

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обяви, че работят по процеса на евакуация на някои ключови държавни болници в Истанбул.

АА

Министърът сподели вчера, че ще обявят какви мерки ще бъдат предприети за най-големите университетски болнични комплески Джерахпаша, Чапа и други болници в Истанбул през следващите дни.

Той заяви, че се налага някои болници да бъдат евакуирани и че ще споделят с обществеността резултатите от докладите за структурния анализ на сградите в споменатите болници.

Междувременно деканатът на медицинския факултет Джерахпаша обяви, че амбулаторните клиники, леченията и лабораторните услуги във всички клонове ще се извършват в устойчиви на земетресения временни стоманени конструкции в кампуса.

Коджа посети Джерахпаша на 4 март, за да проведе разговори относно продължаването на медицинските услуги в болницата.

В отговор проф. д-р Саит Гьонен, деканът на медицинския факултет в Джерахпаша, заяви на 6 март, че постъпващите пациенти ще продължат да бъдат приемани и че болницата в момента е в състояние да работи с 70 процента от капацитета си.

Въпреки че датата на основаването на най-престижния турски медицински университет Джерахпаша се приема като 1827 г. в съвременния академичен смисъл, корените му всъщност се връщат към 15 век. Днес в медицинския комплекс има много сгради построени през различни периоди. Поради тази причина за някои от тях се предполага, че няма да могат да издържат на очакваното мощно земетресение в Истанбул.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?