Следвайте ни

Евакуират хотели в Мармарис и Бодрум заради горски пожари ВИДЕО/СНИМКИ  

viber icon

Горски пожар се развихри днес следобед в Мармарис, окръг Мугла. Екипи се намесват от въздуха и се опитват да потушат пламъците, които се разрастват бързо и се приближават на около 100 метра от населени места и хотели.


Докато борбата с горските пожари продължава в Манавгад, Анталия, където за съжаление следобед дойде скръбтата вест за трима загинали, огнеборци се борят с природната стихия и в провинциите Мерсин, Адана и Османие. 


Пожарът в Мармарис избухна около 13.00 часа в горската зона, покрита с червени борови дървета, в махалата Армуталан, над пътя свързваш туристическия район Ичмелер на Мармарис.


Разпространи се за кратко време с заради суха трева и мощен вятър. Голям брой горски работници са изпратени в пожарната зона, която достигна на 100 метра от населеното място. Някои сгради и хотели се евакуират от съображение за сигурност. Спасителните работи продължават, защото пожара не е овладян.


Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли,  направи изявление за пожара: „За сега не разполагаме с информация за пострадали граждани. Ние реагираме на горския пожар в Мармарис с 30 водни пръскачки, 5 хеликоптера и 1 самолет. Нашите огнеборци са мобилизирани и се борят със стихията в гората ”, каза той.


В изявление, направено от Министерството на отбраната заявиха, че се оказва подкрепа за усилията за гасене на горския пожар в Мармарис с безпилотни летателни апарати (БЛА), както и с танкер, пръскачка, разузнавателна машина и персонал, принадлежащ на нашите военноморски сили“.

 

Това е втори сериозен пожар в курортния град в рамките на месец. 

 

Друг пожар избухна следобед и в горската зона в квартал Мешелик, близо до курорта Бодрум. Усилията за овладяване на огъня продължават, докато екипи се изпращат в района в окръг Мугла.

 

Място е на границата между районите Милас и Бодрум, където има няколко 5-звездни хотели, които са предпочитани от много българи. Няма информация за пострадали от пожара. 

 

С ефекта на вятъра пожарът се разпростря на голяма площ и за кратко време достигна хотелите. Кореспондента на информационния канал СиЕнЕн Тюрк, заяви, че туристи и хотелският персонал на намиращите в района три 5-звездни хотели напускат мястото с лодки и яхти дошли от съседния кв. Гюверджинлик и се преместват в безопасни зони. Пътят до хотелите е откъснат от огнената стихия. "Виждам много спасителни превозни средства, които отиват в района. Два хотела са пострадали от огъня. Някои шезлонги на плажа са обхванати от пламъци." Голям брой огнеборци достигнаха района и самолети бяха изпратени в региона съобщиха от регионалната дирекция по горите.

Има съобщения и за друг горски пожар в съседния курортен град Димим. 

Властите водят разследване за причините на многобройните пожари в курортни райони на южна Турция. Не е изключена версията за умишлени палежи. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?