49

Евакуираха плажа в Анталия заради костенурки Карета СНИМКИ

Мехмет Йозбек, който видя костенурка, опитваща се да се движи към морето на плажа Конялтъ късно вечерта в петък, съобщи за ситуацията на полицията и частните охранители, работещи в района. Това е най-оживеният и дълъг пясъчен плаж в курортната столица на Турция.

Анадолска агенция

Екипите предупредиха, че видяната на плажа костенурка Карета може да е дошла в района, за да снася яйца. Тези животни са защитен вид и тяхните гнезда са под специална закрила в страната.

Анадолска агенция

Екипите веднага изведоха намиращите се в близост граждани и за кратко време опразниха плажа.

Костенурката се луташе в празната зона и след това отново изчезна в морето. Специалисти обстойно прегледаха района на плажа за снесени яйца. Открито беше гнездо, което беше изолирано и защитено.

Анадолска агенция

Гражданите, които с интерес наблюдаваха костенурката Карета, се опитаха да заснемат тези моменти с мобилните си телефони от разстояние.

Директорът на центъра за приложение и изследване на морските костенурки на MEU проф. д-р Серап Ерген заявяви, че тази година има забавяне в периода на гнездене. Ерген каза пред репортери: „Снасянето на яйца, което обикновено става през май, тази година закъсня поради студеното време. Виждаме интензивно гнездене на средиземноморските турски плажове с едномесечно закъснение, тъй като времето се затопли."

Анадолска агенция

Ергене подчерта също, че "пластмасовите отпадъци, изхвърлени на плажовете, влияят негативно върху живота на морските костенурки. Ето защо почистването на околната среда е важно за тях." допълни тя.

Преди месец бяха забелязани първите костенурки Карета, които дойдоха на бреговете в квартал Манавгат на Анталия да гнездят.

Морските костенурки започнаха да снасят яйцата си в изкопаните от тях 50-60 см ями. Очаква се след приблизително 60 дни малките костенурки да се излюпят и да се отправят към морето.

Анадолска агенция

Екипите на Асоциацията за опазване и оцеляване на морски костенурки, средиземноморски тюлени и пясъчни лилии (DEKAFOK) взеха предпазни мерки на плажовете в района, за да предотвратят проблеми с Карета по време на периода на снасянето, както и до излюпването им.

Президентът на DEKAFOK Шехер Акьол каза пред репортери, че те извършват дейности за защита и наблюдение на гнездата на плажа всяка година с доброволци до края на сезона.

Той каза, че излюпванията продължават от юли до края на септември. Преминаването на моторни превозни средства по плажовете, паленето на огън, изкуствени светлини, звуците и фойерверките вредят на морските костенурки, заяви Акьол. Ето защо, ако бъдат открити нарушители, силите за сигурност прилагат наказателни действия.

Акьол съобщи: „В резултат на нашите успешни усилия изпратихме 62 хиляди малки костенурки в моретата по нашите брегове през 2020 г. Тази година очакваме това число да е още по-значимо. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?