71

Евакуационен план спасява хиляди при земетресение в Истанбул

Шофьорите на обществени превозни средства, като таксиметрови шофьори, шофьори на обществен транспорт, ползватели на железопътна система и работещи в инфраструктурни услуги, трябва да бъдат обучени как да действат в случай на земетресение.

Халит Йозен, преподавател в катедрата по строително инженерство в Техническия университет Йълдъз (YTU), издаде предупреждение относно предпазните мерки, които трябва да се вземат в областта на транспорта в случай на възможно земетресение в Истанбул.

Йозен подчерта важността поне два от четирите коридора в посока изток-запад да останат отворени в случай на земетресение. Тези коридори се състоят от крайбрежния път, магистрала D-100, магистрала TEM и магистралата Северна Мармара.

Йозен съобщи за Анадолската агенция (АА): „Транспортната мобилност в случай на възможно земетресение ще включва пътувания за целите на сигурността, спешна помощ и спасителни цели, произтичащи от евакуация и предоставяне на инфраструктурни услуги за откриване и отстраняване на щети.“

Той подчерта необходимостта тези пътувания да бъдат добре контролирани, за да се намалят социалните и физическите ефекти от земетресението.

Йозен подчерта значението на провеждането на проучвания за управление на трафика на три етапа, като се вземат предвид сценариите преди, в момента и след земетресението. „Законите за бедствия ще бъдат валидни в района на земетресението от момента, в който се случи земетресението. Ето защо е важно да се информират хората в района на бедствието за законите.

Общественият транспорт трябва да се използва, за да се предотвратят задръствания по пътищата по време на лични пътувания. Шофьори на обществени услуги превозни средства, като таксиметрови шофьори, водачи на обществен транспорт, ползватели на железопътна система и работещи в инфраструктурни услуги, трябва да преминат обучение как да действат в случай на земетресение“, призова той.

По отношение на периода след земетресението Йозен спомена, че може да възникне трудна за прогнозиране и сложна пътна ситуация за 3 до 7 дни. Той подчерта важността на планирането на управлението на трафика, за да се осигури бърз достъп за превозни средства и екипи за търсене и спасяване, както и да се поддържат отворени маршрутите за линейки и пожарни камиони, за да достигнат ефективно дестинациите си.

Йозен описва транспортната мобилност в отговор на бедствия като процес на „възстановяване“. Той подчерта, че хората ще се преместят от домовете си в по-безопасни райони по време на такива събития. Важно е идентифицирането на евакуационните зони и планирането на маршрути за достигане и евакуация на тези места.

По отношение на готовността за земетресение в Истанбул Йозен допълни: „Властите се фокусират върху запазването на отворени ключови транспортни коридори, особено крайбрежния път и магистрала D-100, които са жизненоважни за пътуването изток-запад.“

Той подчерта необходимостта от проектиране на тези маршрути, като се има предвид, че те могат да бъдат недостъпни поради цунами след земетресение, особено предвид близостта им до морето.

Освен това Йозен отбеляза потенциалното прекъсване на морския транспорт, включително железопътните превозни средства, по време на земетресение. Той предположи, че пътуването по море може да не е налично поне два или три дни след земетресение, което изисква планиране на транспорта и корекции на използването през този период.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Асен

Асен

13.03.2024 | 23:02

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми , много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://mub.me/mens

Отговори
0 0
Стара истина

Стара истина

13.03.2024 | 19:11

План работа НЕ върши, план работа отчита! Да не дава Господ да се случи това, което предвещават на Истанбул! Ако се случи, жертвите ще са неизбежни!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?