1553

Ето защо Израел не дава системата Iron dome на Киев

От Петър Марчев

 

Официален Тел Авив е на страната на Украйн​а в тази кръвопролитна и безсмислена война на Путин. Поне на думи. Но на дело отказва да прати свои оръжия на въоръжените сили на Киев. А нуждата на украинците от модерна противовъздушна защитна система от ранга на ултратехнологичния израелски Iron dome, след нескончаемите кървави руски атаки с дронове и ракети срещу цивилна украинска инфраструктура, е повече от въпиеща. 

За странични​я набл​юдател поведението на Израел е трудно обяснимо. За мен, като средностатистически „страничен наблюдател“ - също. Но „живият живот“ снизходително ми дава нелоша възможност да се запозная с еврейския манталитет и оттам - да екстраполирам задоволителен отговор на гореописаната логическа загадка.

За целта ще ви разкажа една случка от миналото лято. Бог да благослови БДЖ и нейното мъдро ръководство, което не е вдигало цените на билетите от поне 20 години! Поради тази основна причина бързият влак „Чайка“ е препълнен. Срещу мен ​- ром, пенсионерка и влюбена двойка на студентска възраст. На първата спирка в купето влиза и мъж около 50-те, с два големи куфара. Наглед - нашенец, със семпла сива ризка с къс ръкав и дънки, черноок, със сивееща вече коса.

Когато минава кондукторът, новодошлият излиза в коридора и дълго се обяснява. От доловените приглушени думи оставам с впечатлението, че е чужденец. На Златица студентите слизат и чужденецът се премества срещу мен. Вече съм извадил от раницата си сандвич и кенче бира и спътникът ме подхваща на къс пас. На руски… Обаче той самият е евреин. Истински евреин, от Израел. Словоохотлив. Работи във военен завод. Успял да се ожени и да се разведе, имал вече големи син и дъщеря, но той живеел в един апартамент със старата си майка. В кой град? Ами, примерно, в Хайфа.

Пита​м събеседника си как му е името. Казва ми някакво руско име, да речем, Вова. Но на въпроса ми какво произвеждат в техния завод, замълчава като сфинкс. Еврейската му шпиономания ме развеселява: „Слушай, Вова! Аз съм работил в българския оръжеен гигант „Арсенал“, знаеш ли какво произвежда „Арсенал“?! По онова време ни плащаха по 30 лв. на месец „секретни“, за да пазим тайна. Но цяла Турция, Гърция, Югославия и половин Албания

знаеха в детайли какви „яйца“ се мътеха в нашата оръжейница!“.

После минаваме и на актуалната тема за войната. Аз съм наясно с неказионната история на българо-руските отношения. Така че руската имперска пропаганда няма никакви шансове при мен. Но искрено се изненадвам от последвалата тирада в духа на „Русия ​днес“. Оказва се, че семейството на евреина Вова са преселници от съветски Дагестан, изселили се през втората половина на 80-те години, по време на перестройката. Такива като тях в Израел били близо милион, уверява ме спътникът ми. И продължавали да си гледат руските телевизии. Хм, това обяснява доста… 

„Добре, поради някакви свои причини ти харесваш и одобряваш Путин… - подмятам аз. - Но украинците са жертва. Представи си, че се прибираш през тъмния парк и чуваш викове, виждаш, че някакъв хулиган изнасилва момиче. Нима ще помогнеш на изнасилвача, а не на жертвата?!“

При много хора това сработва, но не и при Вова: „А ти знаеш ли колко евреи са избили украинците?!“.

Млъквам, защото не съм запознат добре с историята на Холокоста. Влакът е спрял на някаква гаричка и жегата в купето става още по-непоносима. „Такова нещо в Израел няма, всички влакове са с климатици“, оплаква се и се хвали едновременно с примадонски маниер Вова. Всъщност нашият човек пътува за курорта Слънчев бряг на брега на Черно море, където си е купил преди няколко години апартамент. Предстоят му два месеца отпуск.

„Хубаво е тук… - мята евреинът поглед през прозореца към зеленеещата планина. - И е спокойно, човек наистина може да си почине. При нас атентатите не спират…“

После ми разказва как навсякъде по улиците, даже и в парковете в техния град, жужат дронове. Полицейски. Следят какво се случва, подслушват разговорите… На мен ми заприличва на обстановката от „1984“, но според Вова това е много добре, защото арабските терористи нямат шанс да действат.

Когато се прибирам вкъщи, си давам труд да прочета повече за Холокоста. Оказва се, че не Хитлер е изобретил „топлата вода“ на антисемитизма. Антиеврейски закони са функционирали и в Руската империя. А кървавите погроми срещу евреите са били нещо обичайно. Самият Николай Втори, последният руски император, е бил убеден, че 90% от руските революционери са от еврейски произход. Най-активни в гоненията са руските „черносотници“.

Но погромите продължават и след абдикацията на царя. Според изследователи в размирните времена, последвали Октомврийската революция от 1917 година и Гражданската война, на територията на бившата Руска империя са избити от 70 000 до 250 000 евреи. Най-минималистичната статистика от онова време сочи, че на територията на съвременна Украйна са регистрирани близо 1300 погрома, при които са убити 31 071 души. Но след разпада на СССР са разсекретени архиви, които дават основание да се твърди, че

избитите украински евреи може би надхвърлят цифрата 100 000.

След смъртта на Ленин бащата на народите Йосиф Джугашвили, известен и като Сталин, поема щафетата на антисемитизма. Даже по едно време самият Хитлер е във възторг от неговите чистки на евреи с партиен билет…

Омер Бартов е израелския историк с галисийски, т.е. украински корени. Той е един от най-авторитетните изследователи на Холокоста, а понастоящем преподава в щатския университет Браун. Бартов е автор на книгата „Приказки от граничните райони“, в която разказва историята на едно градче в Западна Украйна, откъдето произхожда семейството му. Исторически Бучач е принадлежал на Хабсбургската империя, по-късно е бил в състава на Украйна, след това - в състава на Полша. А между 1919 и 1991 г. той е в Украинската съветска социалистическа република.

Като цяло галисийската култура е своеобразен прототип, протообраз на общество, което днес наричаме мултикултурализъм. Поляци, украинци и евреи са живели заедно от столетия. Мнозинството от хората не са могли да си представят нищо друго. През XVIII и XIX в. не е имало големи войни и насилие. И все пак към края на XIX в. украинският национализъм започва да избуява.

Майката на Омер успява да се добере до Палестина през 1935 г. заедно с родителите си и двамата си братя. Останалата част от голямото им семейство остава в Бучач ​- ​и никой не оцелява. Преди началото на Втората световна война около половината от населението на Бучач е било еврейско. От тези 8000 по време на войната са били убити и погребани в масови гробове близо 7000 души. Разбира се, основната заслуга е на нацистите, но техни доброволни помагачи са били много от украинските националисти.

Такава е историческата истина. От друга страна, днешна Украйна се е променила много. От опита на Германия, Франция и много други страни знаем, че признаването на партийните престъпления е много дълъг процес. Украйна днес - това е една много разнообразна страна. И все пак най-удивителен е фактът, че сега тя се управлява от президент евреин. 

С две думи, моят спътник от българския влак не ме е излъгал. Но със същото основание Вова би трябвало да се сърди и на руснаците, а не да приема за чиста монета руските пропагандистки лъжи от екрана. 

Очевидно, както във всяко демократично общество, в Израел битуват различни мнения. Работникът от военния завод в Хайфа явно съпреживява руската агресия срещу Украйна като своеобразно възмездие за хилядите избити евреи. Ако тръгнем по тази логика, би било редно да очакваме някой друг да „накаже“ и руснаците за техния не по-малък антисемитизъм в миналото. Но за евреина Вова няма друг закон, освен вехтозаветния „око за око, зъб за зъб“…

Обаче по-близка на цивилизования свят, към който искаме да принадлежим и ние, е позицията на Омер. Той също е евреин и макар да осъзнава, че солидарността с Украйна със сигурност е болезнена за евреите, е убеден, че трябва да се помогне на Киев. 

Защото Украйна представлява контрапример за Кремъл

- тя символизира това, което Путин не иска. Той не може да понесе факта, че Украйна има култура и език, които са много близки до руските, но е демократична държава. Той иска на всяка цена да унищожи това, защото украинският пример може да се окаже заразен за руския народ.

И нека да затворим рамката на този квазирепортаж. Като ме вижда, че се готвя да слизам, Вова ме моли да звънна от моя телефон на негова позната рускиня от Слънчев бряг да го посрещнела на гарата. Тогава ми светва лампичката, че цялата любезност на Вова всъщн​ост е била, за да икономиса някой шекел от роуминг.

Браво, Вова, перфектна еврейска работа! Само че нали знаеш анекдота, че „евреин“ не е националност, а професия? Сега а​з ще публикувам твоята история и ще спечеля повече от теб. Да видим кой е по-голям евреин! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Германците изпратиха на Украйна 59 тона електрическо оборудванe

Германците изпратиха на Украйна 59 тона електрическо оборудванe

12.02.2023 | 09:39

Германците изпратиха на Украйна 59 тона електрическо оборудване за една седмица

Отговори
10 2
Да го монтират

Да го монтират

12.02.2023 | 10:02

че сега е времето да се изпари ,без ресурсно !

Отговори
1 7
Сводка на Украiнi

Сводка на Украiнi

12.02.2023 | 09:36

Пак ще бомбят нацитата без боеприпаси и без ракети .Язък за възкръсналите укронацита ,поради липса на ресурси.

Отговори
2 6
Сводка на Укаiнi

Сводка на Укаiнi

12.02.2023 | 09:30

В Украйна работата на енергоемките отрасли на военно-промишления комплекс беше спряна след масиран удар на въоръжените сили на Руската федерация, нанесен предния ден. Това заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. „Всички набелязани цели са поразени. Работата на енергоемките индустрии на военно-промишления комплекс е спряна “, се казва в изявление на министерството на отбраната. Освен това руското министерство на отбраната съобщи, че поради поражението на важни съоръжения е блокирано прехвърлянето на чужди оръжия, боеприпаси и резерви към линията на съприкосновение по железопътен транспорт. Вчера в цяла Украйна два пъти на ден беше обявена въздушна тревога. На картата на Министерството на цифровото развитие на страната всички региони бяха боядисани в червено. Местни телеграм канали и власти съобщиха, че експлозии са били чути в много украински градове и региони. Според тях извънредно положение е регистрирано в Харков, Кривой Рог, Одеса, Полтава, Кременчуг, както и в областите Николаев и Кировоград.

Отговори
2 4
Кремъл забуксува в Донбас

Кремъл забуксува в Донбас

12.02.2023 | 09:16

Руснаците се готвят да засилят атаките си в Източна Украйна през следващите няколко седмици. Противникът обаче не разполага с необходимите ресурси за провеждане на широкомащабна настъпателна операция. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна. Анализаторите посочват, че руските военни блогъри изглеждат деморализирани от перспективите на Кремъл да осъществи голяма офанзива и обвиняват служителите в руската президентска администрация, че създават непостижими очаквания. "Информацията за тактическите неуспехи на окупаторите в района на Угледар, Донецка област, допълнително отслаби вярата на руснаците, че техните войски са способни да започнат решителна настъпателна операция", се казва в доклада. Както посочва ISW, близък до Кремъл военен блогър твърди, че руснаците не са успели да действат бързо в първите дни на офанзивата си за превземане на Угледар и че са изгубили инициативата заради бързото прехвърляне на резервите на украинските сили в района.

Отговори
5 2
Съветник на Зеленски

Съветник на Зеленски

12.02.2023 | 09:10

разказа за началото на голямо руско настъпление Вече е започнала нова мащабна офанзива на руските войски в Украйна.Фокус по-рано съобщи, че експерти от Института за изучаване на войната (ISW) в доклад от 8 февруари съобщиха, че руските войски са превзели инициативата в Украйна и са предприели нова голяма офанзива в района на Луганск.

Отговори
3 2
Войници от специалните части на ДНР

Войници от специалните части на ДНР

12.02.2023 | 09:06

унищожават американска бронирана техника.Разчетът на противотанковия ракетен комплекс на 58-ми батальон със специално предназначение на 1-ви Донецки армейски корпус (бивш 3-ти Специален състав на НМ ДНР) порази движеща се цел с помощта на ПТРК - американски бронетранспортьор М113.

Отговори
5 2
Бойците от ВСУ

Бойците от ВСУ

12.02.2023 | 09:05

са готови на всичко, само и само да избягат от месомелачката в Бахмут Украинските военни бягали от местосражението , пишат чуждите агенции.

Отговори
5 4
Сутрешна сводка

Сутрешна сводка

12.02.2023 | 09:02

Руската федерация многократно е нанасяла удари по Украйна с "Калибър". В навечерието на масирана вражеска атака на 14 януари украинската армия регистрира подозрителна активност на флота на нашествениците в Черно море. На 17 януари 2023 г. украинските военни засякоха шест руски ракетоносители с общо снаряжение от 44 ракети "Калибър". Към 19 януари 2023 г. Русия държи в Черно море 11 военни кораба. Общият брой на "Калибър" - 40 ракети. На 21 януари беше съобщено, че в Черно море има пет руски ракетоносеца, а общият капацитет е приблизително 36 ракети "Калибър".

Отговори
4 2
Сутрешна сводка

Сутрешна сводка

12.02.2023 | 09:01

Според пресцентъра на командването на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна вражеските кораби в Черно море са вдигнати по тревога. Общият им капацитет е 16 ракети. В Средиземно море има 10 руски кораба, от които 5 са ​​носители на крилати ракети "Калибър", общият им капацитет е 72 ракети.

Отговори
1 2
Танкисти на "Смелите"

Танкисти на "Смелите"

12.02.2023 | 08:59

тестваха най-новия Т-80БВМ в боевете край Кременная Групировката войски „Център” продължава да унищожава противника в Лимaнckoтo направление на фронта, пишат чуждите агенции.Модификацията на T-80 BVM има значителни предимства - наличието на термовизионна камера, която ви позволява ефективно да се борите с врага през нощта, както и различни камери, сензори, специален софтуер, който разширява контрола на екипажа върху бойната ситуация, продължават медиите. Освен това си струва да се отбележи, че инсталираните модерни компютъризирани системи за управление на огъня значително опростяват работата на стрелците и командирите.

Отговори
2 2
Драган

Драган

17.02.2023 | 08:16

Чуждите медий имаш на предвид Севернокорейските Иранските и кои други!?

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?