Следвайте ни

Ето я една от най-редките лисици в света (СНИМКИ)

viber icon

Природата е невероятна съдница, но в същото време и нежна защитница. Може да ни изненада, да ни изуми дори, а животинските представители са най-лесния начин, чрез когото да се възхитим на тайните и дарбите ѝ.

Такава е една от най-редките видове лисици – Кръстосаната с меланистични форми. Меланизмът е фенотипна проява, контрастираща на албинизма, при която организмът проявява засилена черна пигментация на тялото. Той се появява в следствие на мутация, но не е задължително. Понякога  странични фактори се отразяват върху пигментацията, като температурата по време на бременност. Най-познатото ни животно с меланизъм е пантерата.

По вид Кръстосаната лисица е почти идентична с червената, но черният цвят преобладава еднакво, колкото и червеникавият. Опашките им са по-дълги и пухени и имат повече козина под краката.

Едно време Кръстосаната лисица е изобилствала на територията на Северна Америка, но през 1922 година са били почти изцяло избити заради кожата им.

Макар че модната индустрия определя кожата на сивата лисица за най-ценна, зачита достатъчно и тази на Кръстосаната, затова в края на 19-и век годишно са се изнасяли 4500 кожи от компанията „Хъдсън бей“. Отделно близо 3500 кожи са се предлагали по аукционите на лондонски фирми за кожа.  

Към днешна дата тези действия ги правят рядък вид. Те са почти невъзможни за откриване. По-малобройни от нея са единствено представителите на сребърната лисица.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ТМД

14.05.2020 | 20:51

С това селско име по-добре си замълчи, отколкото да даваш такива плоски коментари. Никой не те кара да ги пипаш, че да те хапят и да хващаш бяс!!! И това е бозайник. Не е гадина! Иначе жалко за животинките!

Отговори
1 0

irinka

14.03.2020 | 15:54

Рекламирането на тези гадини, разпространители на бяс, едва ли е най-подходящия заместител от прелестите на Андреа, Сашка, Камелия, Сузанита и Камен Воденичаров.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?