Следвайте ни

Ето новите правила за пътуване от САЩ до България или обратно

Последната информация за документите, полетите и каква е вероятността да останете под карантина при пристигането си в родината

viber icon

Преди дни българското посолство във Вашингтон съобщи, че Службата по сигурността на транспорта на САЩ (TSA) е потвърдила пред мисията, че българите с американски паспорт и българска лична карта могат да напуснат без проблеми САЩ. Това беше един от сериозните проблеми през последните месеци за много наши сънародници, които нямаха български паспорт. Поне до 30 юни американски граждани нямат правото да влизат в България. Личната карта трябва да бъде валидна, уточняват още от посолството. Няма изискване пътуващите да притежават и български паспорт или български временен паспорт (пасаван). Възможно е обаче служителите на авиокомпанията да не са запознати с това правило. Затова е добра идея да отидете по-рано на летището. А в случай на проблем, от посолството съветват да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство в САЩ за изясняване на недоразумението и оказване на съдействие.

При пристигане на летището в България температурата на всички граждани, включително и на тези, пристигащи от САЩ, се измерва, след което те трябва да попълнят декларация, в която да предоставят данните си за контакт, както и информация за мястото, в което ще прекарат карантината, казват от пресцентъра на МВнР. На американските летища също има мерки. Някои българи споделят, че е трябвало да попълнят декларация за здравословно състояние.

Ако нещо се обърка по пътя и не може да се приберете, при нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулските служби във Вашингтон: тел.+1 (202) 387 7969, както и на денонощния дежурен телефон:+1 (202) 3875770; Лос Анджелис: тел. +1 310-437-3606; Ню Йорк: тел.+1 212 935 4646; Чикагo: тел. +1 312 752 0661.

В момента Министерството на външните работи на България е класифицирало САЩ като страна с висок риск за пътуване до нея. Освен това за връщащите се от там важи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29 май за 14-дневна карантина. Всички лица, поставени под карантина, „са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок“, се казва в заповедта. В сряда българското правителство удължи епидемичната извънредна обстановка до 15 юли, което удължава и изискването за карантина за пристигащите от САЩ. Регионалните здравни инспекции трябва да изготвят списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област и да вкарват данни за началото и края на карантината. Нарушаването на наредбата се наказва с глоба от 300 до 1000 лева според измененията в Закона за здравето.

Българските граждани с американски визи могат да пътуват до Съединените американски щати, но не през страните от Шенгенската зона, Великобритания или Ирландия. Това съобщиха от американското посолство в София. Пътуващите с американска виза не могат да преминават транзитно през летища на територията на Шенгенската зона, Обединеното кралство или Ирландия, тъй като преминаването през Шенгенското пространство подлага пътуващите на ограничения, независимо от това къде е започнало тяхното пътуване, предупреждават от дипломатическата мисия. Гражданите на САЩ не са обект на ограниченията. Някои изключения включват, но не се ограничават до: чуждестранни дипломати, пътуващи до Съединените щати с A или G визи, и някои членове на семействa на американски граждани или законно постоянно пребиваващи, включително съпрузи, деца (под 21-годишна възраст), родители (при условие, че детето е гражданин или със статут за постоянно пребиваване и не е женено и е на възраст под 21 години) и братя и сестри (при условие че както братята, така и американският гражданин или законно постоянно пребиваващи са неженени и на възраст под 21 години). Изключение има и за въздушния и морския екипаж, пътуващ до Съединените щати с визи C, D или C1 / D. Така българите могат да пътуват за САЩ през Турция, през Катар и през Русия. Полетите през Турция ще са възможни след 1 юли и с нови ограничения. През Русия можете да летите директно до Ню Йорк. Eдинственото летище за трансфер в Катар е това в Доха с кацане в Чикаго, Ню Йорк, Маями, Вашингтон, Филаделфия, Далас и Хюстън. От Америка до Доха има директни полети, които продължават между 12 и 14 часа и цените са около 3000 долара. Отсечката София-Доха в момента е само с трансфер през Истанбул. Директните полети ще бъдат възстановени на 28 юни. Цена на еднопосочен билет е между 280 и 400 евро за полета през Истанбул и между 750 и 850 евро за директния полет.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?