Следвайте ни

Ето най-богатите жени в света

viber icon

Поредната рекордна година за милиардерите увеличи състоянието на най-богатите жени в света. Общо 256 жени попадат в тазгодшната класацията на най-богатите хора в света на Forbes, което е рекорден брой. Тяхното общо състояние надхвърля 1 трлн. долара, или с 20% повече от миналата година, изпреварвайки ръста в общата класация. Въпреки че повечето от жените в челото на класацията наследяват състоянието си, повече от една четвърт от представителките на нежния пол в класацията успяват да натрупат състоянието си сами. Техният брой достига 72 за първи път, в сравнение с 56 година по-рано.

Алис Уолтън си връща короната на най-богатата жена в света, след като състоянието й се е увеличило от 33.8 до 46 млрд. долара през последната година. Единствената дъщеря на основателя на Walmart, Сам Уолтън, се изкачава с едно място в общата класация до номер 16, благодарение до голяма степен на 43-процентния ръст в цената на акциите на веригата за търговия на дребно. Walmart напоследък навлиза агресивно в електронната търговия, където се конкурира с Amazon.

Уолтън отнема първото място от наследничката на козметичния гигант L’Oreal, Лилиан Бетанкур, която почина през септември 2017 г. на 94-годишна възраст. Единственото дете на Бетанкур,Франсоаз Бетанкур-Мейерс, вече е втората най-богата жена в света с лично състояние в размер на 42.2 млрд. долара. Това е повече, отколкото майка й притежаваше преди година, но е по-малко в сравнение със състоянието на Уолтън. Богатството на Мейерс идва от 33-процентния й дял в козметичния гигант.

Челната тройка се оформя от Сузане Клатен, която разполага с 25 млрд. долара, основно благодарение на наследения от нея дял в производителя на луксозни автомбили BMW. Общо осем от 10-те най-богати жени в света наследяват състоянието си, докато две – австралийката Джина Райнхарт, чието състояние идва от добива на желязна руда, и американката Абигейл Джонсън, която оглавява Fidelity Investments, са наследили семейния бизнес, но имат принос в значителното му разрастване.

Най-богата жена в света, която не е наследила състоянието си, пък е Зу Кунфей от Хонконг, която разполага със 7.8 млрд. долара. Нейната компания Lens Technology е водещ доставчик на сензорни екрани.

Наследничката на веригата заведения за бързо хранене In-N-Out Линзи Снайдер получава хубав подарък за 35-ия си рожден ден през 2017 г. под формата на последната част от нейното наследство. Тя получаваше акции на веригата през годините, като в момента делът й достига 97%, които се оценяват на 1.2 млрд. долара.

Тук трябва да припомним, че класацията на милиардерите на списание Forbes е изготвена въз основа на данни от 9 февруари.

Ето и кои са 10-те най-богати жени в света:

1. Алис Уолтън (САЩ) - 46 млрд. долара (Walmart)

2. Франсоаз Бетанкур Мейерс (Франция) – 42.2 млрд. долара (L’Oreal)

3. Сузане Клатен (Германия) – 25 млрд. долара (BWM, фармацевтични продукти)

4. Жаклин Марс (САЩ) – 23.6 млрд. долара (сладкарски изделия, храна за домашни любимци)

5. Янг Хуян (Китай) – 21.9 млрд. долара (недвижими имоти)

6. Лорийн Пауъл Джобс (САЩ) – 18.8 млрд. долара (Apple, Disney)

7. Джина Райнхарт (Австралия) – 17.4 млрд. долара (минна дейност)

8. Ирис Фонтбона (Чили) – 16.3 млрд. долара (минна дейност)

9. Абигейл Джонсън (САЩ) – 15.9 млрд. долара (управление на активи)

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен (Нидерландия) - 15.8 млрд. долара (Heineken)

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?