Следвайте ни

Ето кои българи могат да останат във Великобритания

viber icon

Българските граждани, кандидатствали по Схемата за уседналост във Великобритания до 30 юни 2021 г., запазват правото си на пребиваване в страната, както и правото на достъп до социални придобивки и услуги, докато британските власти не се произнесат по тяхната кандидатура, информират от Министерството на външните работи.

МВнР е уведомено с писмо за това от британската страна във връзка с изтичането в началото на месеца на срока за подаване на документи по Схемата за уседналост във Великобритания.

През периода на разглеждане на кандидатурата за статут българските граждани, както и всички останали от ЕС, ще трябва да доказват правото си на пребиваване във Великобритания чрез сертификата, който са получили при подаване на документите. Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната, като е необходимо той да бъде предоставен на граничните власти, пише nova.bg.

От МВнР обръщат внимание, че документът за самоличност, с който хората пътуват от и до страната, следва да бъде въведен в електронния им профил (UK Visas and Immigration account), ако е различен от документа, с който са кандидатствали по Схемата за уседналост. В противен случай граничните власти могат да предприемат допълнителна проверка за доказване на статут и това да доведе до забавяне на пътуващия.

Подробна информация за гражданите, кандидатствали по Схемата за уседналост, може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания. Българските граждани, получили статут по Схемата за уседналост, могат да пътуват до Великобритания с лична карта до 31 декември 2025 г.

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Те могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Тошко

Тошко

07.07.2021 | 10:22

Нали всички хора по света искат да пътуват свободно! Имаме го, какво още искате да живеем в клетка както прави Путин ли? Той да е императорът, а народа крепостен, а?

Отговори
1 0
Да не ходи

Да не ходи

07.07.2021 | 06:01

Бил съм в Лондонистан , кво да ви кажа хубав град ама ако имаше англичани щеше да е по интересно … млади хора от нашата и други като нашите държави си прахосват живота търсейки щастието …. Децата им стават местни , с местния манталитет и после няма махане от там понеже капитализма ги е зграбчил толкова здраво че направо ги е омагьосал . Вижте простите хора нямат друг избор , в Бг ще са по зле със сигурност .

Отговори
2 2
Ковид-19

Ковид-19

06.07.2021 | 20:02

Булгаристан това е когато "индийките" чистят улиците, а Ингилизия е когато българките чистят кенефите на индийките , а те даже не ги пускат у тях, ако не покажат и документ за ваксинация!

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?