1553

Ето кога Турция ще построи завод за дронове в Украйна

Турската отбранителна компания "Байкар" планира да завърши изграждането на производствения си завод в Украйна след две години, каза нейният главен изпълнителен директор в четвъртък, след като компанията стана много известна с успеха на своите безпилотни самолети в осуетяването на руските сили.

Ройтерс

Въздушните безпилотни летателни апарати (БЛА), доставени на Украйна от Байкар, изиграха важна роля в защитата на страната срещу руските оръжейни и противовъздушни системи през първите няколко седмици от руската инвазия.

Ройтерс

Неговият дрон Байрактар TБ2 придоби толкова голяма известност сред обществеността, че украинците съчиниха песен за него, а някои съюзници от НАТО започнаха безпрецедентни кампании с масово финансиране за закупуване на повече дронове.

Ройтерс

Като част от споразумение между Турция и Украйна, подписано точно преди инвазията на Русия на 24 февруари, Байкар взе решение да построи втория си производствен завод в Украйна.

Изпълнителният директор Халюк Байрактар ​​заяви пред Ройтерс в четвъртък, че плановете се изпълняват въпреки някои пречки, създадени от инвазията на Русия. „Нашият план върви напред“, каза главният изпълнителен директор в кулоарите на отбранителното изложение SAHA в Истанбул.

Ройтерс

„В момента имаме архитектурен дизайн. Фазата на работен проект е завършена. И ние ще продължим със строителството. До две години бихме искали да го завършим.

Украйна заема видно място във веригата за доставки на Байкар, особено за авангардния тежкотоварен дрон Акънджъ и безпилотния изтребител Къзълелма. И двата използват украински двигатели от Мотор Сич и от Ивченко-Прогрес. Именно тези модели предимно ще бъдат произвеждани в завода в Украйна.

Ройтерс

Безпилотният самолет Байрактар TБ2 на компанията беше основен фактор, повлиял на конфликтите от Сирия до Азербайджан и Украйна.

Доказаният в битки дрон TБ2 се продава на 24 страни. Компанията подписа сделки с пет държави за износ на много по-големия си събрат Акънджъ.

Ройтерс

Докато TБ2 може да излети с до 150 кг ракети или оборудване, Акънджъ, доставен за първи път на турските въоръжени сили миналата година, може да лети много по-високо и да излети с 10 пъти по-голямо тегло.

Очаква се разширяващият се портфейл с поръчки да донесе около 1 милиард долара приходи от износ тази година, каза Байрактар, с около 50% повече от миналогодишните 650 милиона долара, с още 50% ръст, очакван през 2023 г.

Ройтерс

Въпреки че "Байкар" не е единственият разработчик на военни дронове в страната, TБ2 сега оглавява износа на отбранителна техника от Турция. Миналата година компанията съставлява една пета от износа на отбрана на Турция на стойност 3,2 милиарда долара, според данни на Turkish Exporters Assembly.

Компанията ще инвестира приходите в разширяване на производствените линии, сподели Байрактар. „Нашият производствен капацитет за TБ2 е 20 единици на месец. За 2023 г. нашата цел е да правим минимум 30 броя на месец“, заяви той.

Ройтерс

Новият Байрактар TБ3, версия на TБ2 с използващ по-къса писта, се очаква да завърши тестовата си фаза до края на 2023 г. обяви Байрактар.

Изследванията и разработките на свръхбързия изтребител безпилотен самолет Къдълелма, са във финален стадии.

Ройтерс

Безпилотният изтребител ще може да излита от и да каца на самолетоносачи с къса писта, като първият полет се очаква през следващите няколко месеца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?