46

Ето каква е причината влакът с амоняк в Пирот да излезе от релси

Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака в Пирот, каза министърът на строителството и инфраструктурата Горан Весич.

Кметът на Пирот Владан Васич каза, че първите измервания тази сутрин показват, че концентрацията на амоняк в града е "нула" след инцидента вчера следобед, когато вагон с отровен газ се изплъзна от релсите на линията Пирот -Димитровград, предава БГНЕС.

„Първите измервания показват, че концентрацията на амоняк в Пирот е нулева, за разлика от мястото, където се е измъкнал вагона, където концентрацията е по-висока. Четири вагона са дерайлирали, като от единият тече амоняк, но добре, че всички цистерни са на сухо, тоест нито един не е в реката. Движението по магистралата се пренасочва, за да се избегне мястото, където е изтекъл резервоарът“, каза Васич пред репортери, цитиран от „Данас”.

Министърът на строителството и инфраструктурата Горан Весич, който днес е в Пирот, уточни, че са направени измервания на пет места в града и че "не е регистрирано наличие на амоняк". Той призова гражданите да спазват инструкциите, за да спасят животи. Сформирани са две комисии, които ще установят какво се е случило, като докладите ще бъдат публикувани.

„Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака, реконструкция е подписана през 2018 г., а търг е обявен едва тази година през март, ще обсъдим защо реконструкцията е чакана толкова дълго", каза Весич, отговаряйки на забележката, че това не е първият инцидент на тази част от железопътната линия.

Автомобилната асоциация на Сърбия съобщи, че поради спиране на движението по магистрала Е-80 поради аварията с амоняк, движението се пренасочва в участъка на пътния възел Пирот запад - пътен възел Бела Паланка и на държавния Пирот - Бела Паланка обмен. „Превозните средства, идващи от посока Ниш, използват изхода на пътния възел Пирот Изток, а превозните средства, идващи от посоката на граничния пункт Градина, използват изхода на пътния възел Бела Паланка и продължават да се насочват към алтернативното пътно направление Бела Паланка - Пирот, през град Понор“, казаха от Авто-мото асоциацията на Сърбия.

Министерството на опазването на околната среда обяви, че "следи ситуацията на място и че измерванията на текущите замърсители, както и мониторингът се извършват от Металургичния институт от Бор и Агенцията за опазване на околната среда".

Отделът за извънредни ситуации съобщи, че 9 пациенти са лекувани в болницата в Пирот и 15 в Университетския клиничен център в Ниш със симптоми на отравяне с амоняк, но всички те са в стабилно състояние. От този сектор вчера късно следобед съобщиха, че общо 51 души са хоспитализирани със симптоми на отравяне с амоняк, от които двама са с тежки симптоми. Някои медии съобщиха, че снощи възрастен мъж, хроничен сърдечно болен, е открит мъртъв в автомобил, който е излязъл от пътя край Пирот и че аутопсията ще установи причината за смъртта, т.е. дали е починал от основно заболяване, последствията от инцидента или вдишване на амоняк.

От "Сърбия Карго" съобщиха, че това е товарен влак, който ежедневно се движи по този участък, превозвайки суровини от България до Прахово и Шабац, а вагонът-цистерна е собственост на фирма "Еликсир".

Съвместната железопътна комисия за разследване на извънредни ситуации на Железопътната инфраструктура на Сърбия и „Сърбия Карго” ще установи причината за този инцидент, казаха от "Сърбия Карго".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
На източния фронт нещо ново

На източния фронт нещо ново

26.12.2022 | 22:23

Днес се очакваше нов руски ракетен обстрел на Украйна, но украинският удар по Енгелс го провали. Кулата и центърът за управление на летището са били ударени, а втори удар е попаднал в хангара където са убити трима пилоти. В Саратов се говори за 5 изгорели стратегически бомбандировача. Ако е вярно всичко това Путин може да загрие летището в Енгелс и да бяга от Москва щото може да последва съдбата на тримата пилоти.

Отговори
2 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?