71

Ето как ще получаваме евтино украинско зърно

Представител на Украйна на преговорите с Русия съобщи подробности за износа през Черно море

Според плана за износ на украинско зърно, договорен в Истанбул миналата седмица, доставката ще се извършва през три украински пристанища и ще бъде наблюдавана от група под егидата на ООН.

 

"Износът ще се осъществява през пристанищата: "Одеса", "Южен" и "Черноморск", но в бъдеще, надяваме се, можем да разширим техния брой. Трябва да се спазват всички препоръки на военноморските и въоръжените сили", сподели Рустем Умеров, депутат от украинския парламент и член на украинската делегация на преговорите с Русия, съобщи Европейска правда.

Анадолска агенция

Парламентаристът уточни, че според договорените безопасни маршрути всички цивилни кораби ще могат да влизат в пристанищата на Украйна: „Ние ще продаваме зърно на всички. И всички кораби, които могат свободно да следват тези препоръки, могат да влизат в нашите пристанища“.

 

Умеров подчерта, че спазването на правилата за сигурност ще се следи от мониторингова група под егидата на ООН в Истанбул и Русия няма да има влияние върху този процес.

 

"В нашите води не трябва да има руски кораби. Не им вярваме. Дори и да подпишат споразумение с ООН. Това е страна агресор и докато не се върнат към границите си, не може да им се вярва", – обясни Умеров.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че по време на четиристранната среща Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, проведена миналата седмица, страните са постигнали "критичен" напредък по въпроса за износа на зърно от Украйна по море.

 

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че споразумението за износ на зърно от Украйна ще бъде финализирано тази седмица.

Анадолска агенция

Путин и Ердоган проведоха във вторник двустранна среща в Техеран, на която руският президент каза, че иска да „благодари“ на турския си колега за напредъка в преговорите за зърното на Украйна. Ердоган от месеци предлагаше среща с Путин в опит да помогне за разрешаване на нарасналото глобално напрежение по този проблем.

„Искам да ви благодаря за посредническите ви усилия“, каза Путин на Ердоган по време на срещата. „Продължаваме напред“, каза Путин, като добави, че „все още не всички въпроси са решени“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?