46

Ето къде в Европа построиха най-големия плаващ соларен парк

Най-големият плаващ соларен парк в Европа беше открит в Португалия. Намира се близо до границата с Испания. Вече е планирано и разширяването му, за да се постигне целта за 100% възобновяема енергия до 2030 г. Така Португалия прави рекордно бърз завой към зелената енергия.

Соларният парк е разположен на португалския язовир "Алкева". Неговата площ се равнява на 6 футболни игрища и до него може да се стигне само с лодка.

„Паркът работи и има голям потенциал. Това за мен лично е много важно. Моята цел и тази на целия ми екип е не само продажбата на енергия. Става дума за това, че нещата, които са устойчиви, са смислени и използват възможно най-малко ресурси”, заяви Мигел Матена, директор на EDP Group, изпълнител на проекта. На екипа му са им били необходими 7 години, за да завършат фотоволтаичния парк с мощност 5 мегавата.

Основният инвеститор - португалският държавен енергиен доставчик „Енергѝас де Португал”,  влага много средства в областта на възобновяемата енергия. Понастоящем слънчевата енергия съставлява само 6% от енергийния микс на страната. Хиляда и петстотин местни домакинства получават чиста енергия от системата, която е финансирана основно от „Енергѝас де Португал”.

Предимството на "водните" соларни паркове е, че заемат пространства, които не биха могли да се използват по друг начин. А тъй като са на вода, производството на енергия е по-ефективно, отколкото на сушата, защото панелите не се нагряват толкова много и вероятно ще издържат по-дълго.

Масивът от панели се свързва с мрежата чрез водноелектрическата централа в язовира. Излишната слънчева енергия може да се съхранява или да се използва за изпомпване на вода обратно в язовира, за да се генерира водноелектрическа енергия. Дванадесетте хиляди панела и двадесет и петте хиляди плаващи устройства на язовира "Алкева" са тествани да издържат на вода, вятър и бурни вълни.

Поплавъците се произвеждат в завод в Кастала, област Аликанте, Испания. Хуан Карлос Ернандес е един от инженерите, които стоят зад тази технология. Те са изработени от рециклирана полиетиленова пластмаса и са търсени в цял свят. Ернандес казва, че компанията му получава заявки от Азия, Африка и Южна Америка и се разширява, за да отговори на търсенето. Това предполага още много плаващи соларни паркове да се появят по целия свят в бъдеще.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Deutsch

Deutsch

27.03.2023 | 00:09

Идеята е добра. Какво ще кажат собствениците на ПАВЕЦ Чаира?

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?