46
Следвайте ни

Ето къде смениха думите "мъж" и "жена"с "този, който ражда детето"

viber icon

Стремежът на Швеция към неутралност по отношение на пола, който включва начини за улесняване на промяната на пола, независимо от биологичното тяло, предизвика критики от страна на Женското лоби в страната, според което това подкопава десетилетията работа за равенство и води обществото към по-релативистично отношение, предава БГНЕС.

Националната шведска данъчна агенция премина към по-приобщаващ пола език в стремежа си да стане по-"приспособима", като на практика се отказа от понятията майчинство и бащинство.

"Вече не говорим за майки и бащи, а за „този, който ражда детето", заяви бизнес разработчикът на Шведската данъчна агенция Ингегерд Видел пред националната телевизия SVT. Като пример тя посочи правните насоки на органа относно ражданията.

"Този, който ражда детето, автоматично става негов настойник. Това важи независимо от това дали лицето, родило детето, е жена или мъж", се казва в ръководството.

Запитана дали тази промяна е лесна за прилагане, Ингегерд Видел призна за препятствия по пътя.

"Толкова лесно не е, защото човек израства с това, че нещата се назовават по определен начин. И тогава трябва да помислиш: "Сега ще се изразявам по малко по-различен начин. Ще мисля по-всеобхватно". Но колкото повече започваш да правиш нещата по този начин, толкова по-лесно става", каза Ингегерд Видел.

В социалните медии този подход повдигна вежди.

"Шведската данъчна агенция сега ще стане по-"приобщаваща", като наред с другото ще говори за "този, който ражда детето", "независимо дали е мъж или жена". Защо Шведската данъчна агенция ще избягва фактите? Само жените могат да раждат", написа в Туитър депутатът от Шведски демократи Джесика Стенгруд.

"Странно. Дори при раждането от Светата дева е участвала жена", разсъждава друг.

По-рано този месец шведското правителство представи законопроект за улесняване на гражданите при промяна на законния им пол. Ако законопроектът бъде приет, промяната на регистрирания пол ще се извършва предимно въз основа на предпочитанията, а не на медицинска оценка, и ще стане толкова лесна, колкото и промяната на името.

Въпреки това Шведското женско лоби изрази мнение, че законопроектът ще подкопае десетилетията работа по въпросите на равенството между половете.

"Разбирам, че самооценката на половата идентичност е много важна за определена група и че тя трябва да бъде призната, но мисля, че за повечето хора в обществото и за нас, които работим за равенството между половете, биологичното тяло е важно", заяви генералният секретар на лобито Клара Берглунд пред SVT. "Това е фундаментална промяна на това какво представлява полът като такъв. От това, че става дума за тялото, ние преминаваме към по-релативистично отношение", отсече тя.

Бившият социален министър Аника Страндхел, председател на Жените социалдемократи, за разлика от това, нарече законопроекта "изключително важен" и "добре балансиран", като обеща да гласува "за". Все пак дори тя се съгласи, че има "нотки на безпокойство" и се осмели да предположи, че перспективата за "пълно отстраняване на мъжете и жените" ще подкопае работата по равенството между половете.

Законопроектът, представен от шведското министерство на социалните въпроси, ще позволи също така на децата над дванадесетгодишна възраст, да кандидатстват за нов юридически пол в националния регистър на населението. За да се промени правният пол на дете в предтийнейджърска възраст, ще е достатъчно само съгласието на настойника, без да се изисква медицински преглед или одобрение от здравните власти. Днес за промяна на правния пол е необходимо лекарско становище, което може да се направи от 18-годишна възраст. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?