Следвайте ни

Ето къде на земята температурите достигат 80 градуса

viber icon

Изследване за най-екстремните повърхностни температури на Земята показа, че най-горещите райони са пустинята Лут в Иран и северноамериканската пустиня Сонора, съобщи Сайънс алърт.

Според спътникови данни от последните две десетилетия повърхността в тези два района понякога се загрява до 80,8 градуса Целзий.

Пустинята Лут ( Даще Лут) заема първото място по горещина на повърхността. От 2002 г. до 2019 г . температурата там редовно е била изпепеляваща, вероятно защото е между планински вериги, които спират въздуха над дюните, особено в частите, покрити с черна вулканична скала.

Данните потвърждават установеното през 2011 г. През 2004 г., 2007 г., и 2009 г., в пустинята Лут са регистрирани най-високите температури на сушата. През 2005 г. районът е достигнал 70,7 градуса Целзий, но според авторите на новото изследване вероятно стойностите са били по-високи.

След този първи анализ НАСА осъвременява спътниковия софтуер и вече може по-добре да регистрира повърхностните температури на Земята. С него специалистите стигат до извода, че температурите в пустинята Лут са били с 10 градуса по-високи от смятаното преди.

Температурата в пустинята Сонора на границата между САЩ и Мексико може да достигне също такива екстремни стойности, но не толкова често, колкото в пустинята Лут.

Долината на смъртта в Калифорния се смяташе за най-горещото място на Земята с рекордната температура от 56,7 градуса Целзий, но това е само топлината на въздуха.

Изследваното е установило и най-студеното място на Земята - Антарктида с рекорд от минус 110,9 градуса Целзий - с 20 градуса по-нисък от предишните изчисления.

Резултатите от изследването са публикувани в Бюлетин на американското метеороложко дружество, пише БТА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?