Следвайте ни

ЕС заплаши Турция с нови санкции заради плановете ѝ за Кипър

viber icon

Европейският съюз публикува изявление, осъждащо плана на турските власти и кипърските турци в нарушение на международното право едностранно да отворят част от оградения квартал Вароша (Мараш) на гр. Газимагуса за потенциално заселване. 

„ЕС за пореден път подчерта необходимостта от избягване на провокации, които биха могли да повишат напрежението на острова и да компрометират продължаващите усилия за търсене на общ език между страните за трайно уреждане на кипърския въпрос в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН “, се казва в  изявлението. 

В изявлението се предупреждава: „Министрите ще разгледат нови санкции на следващото си заседание, в случай, че Турция не промени действията си, противоречащи на Резолюции 550/84 и 789/92 на Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европейския съвет припомниха решение от 25 март 2021 г., в което потвърдиха решимостта на ЕС, в случай на подобни провокации и нарушение на международното право, да използват инструментите и възможностите, с които разполагат. Така те ще защитят интересите на своите държави-членки, както и ще поддържат регионалната стабилност.“

Кипърските турци, подкрепени от Анкара, заявиха миналата седмица, че тази част от кв. Вароша - сега военна зона и район, който се контролира от ООН - ще попадне под граждански контрол и ще бъде отворена за потенциално заселване.

Ходът на кипърските турци предизвика гневна реакция от международно признатото кипърско правителство на острова и хор на неодобрение от западните сили, водени от Съединените щати, които нарекоха този ход "неприемлив". Турция отхвърли критиките.

На 23 юли Съветът за сигурност на ООН осъди турските власти за техния ход, призовавайки за незабавна отмяна на решението.

„Съветът за сигурност призовава за незабавно спиране на всички стъпки, предприети срещу Вароша от октомври 2020 г.“, се казва в изявлението.

Варо̀ша (Мараш) днес е град-призрак в Кипър, а в миналото е квартал на Газимагуса (Фамагуста).

Преди окупацията от Турция през 1974 г. e модерен туристически курорт. В наши дни достъпът до Вароша е забранен. Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

През 70–те години на 20 век, Вароша е елитна туристическа дестинация в Кипър. Строят се много нови сгради и хотели. Добива широка популярност и е посещаван от знаменитостите Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Ракел Уелч и Бриджит Бардо.

Населението е било около 39 000 души.

На 20 юли 1974 г. турските войски дебаркират на острова и населението напуска Вароша, часове преди двете армии да се срещнат. 

Когато турската армия придобива контрол над територията, тя го огражда и оттогава не се допуска никого, с изключение на турски военни и персонала на ООН. Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., разпорежда Вароша да бъде предаден на администрацията на ООН.

В наши дни, вследствие на изоставянето, постройките в района продължават да се разпадат. Тревата е избуяла в района, като металите са корозирали, а прозорците са изпочупени. Морски костенурки са наблюдавани да гнездят на безлюдните плажове.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

123

123

28.07.2021 | 22:04

KRAYNO VREME E TURTSIYA DA OKUPIRA TSELIYAT OSTROV I DA RAZRESHI VEDNAJ ZAVINAGI PROBLEMA S ELINITE SEBELUBTSI BOKLUTSI,KOITO SA VINAGI S VISOKO NEPOKRITO SAMOCHUSTVIE NA ULICHNITSI GUVENDII !

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?