1939

ЕС удря Русия с още санкции и изпраща ракети на Украйна

Европейският съвет прие в заключенията от днешната си среща в Брюксел, че е готов при поискване да достави на Украйна ракети. В документа се отбелязва, че ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Русия.

Европейският съюз стои твърдо и изцяло с Украйна, и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на украинския народ дотогава, докогато е необходимо. ЕС увеличава усилията за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна. Европейският съвет приветства споразумението в Съвета на ЕС за спешна доставка на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски снаряди и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки, се допълва в текста.

Потвърдена е целта в следващите 12 месеца ЕС да осигури на Киев един милион артилерийски снаряда.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна. 

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
И Pуcия

И Pуcия

24.03.2023 | 13:23

изпраща ракети на Зеленото джудже !

Отговори
0 0
Finland

Finland

24.03.2023 | 08:46

E шведското и име ,когато е била шведска. Руснаците и дават независимост 1917 година. Иначе векове наред Русия е граничела със Швеция .

Отговори
3 2
SUOMI FINLAND

SUOMI FINLAND

23.03.2023 | 20:07

Нови 1300 км граница на НАТО...

Отговори
14 3
Мустакатото Ленче

Мустакатото Ленче

23.03.2023 | 22:51

Отивай запасняк на тая граница смотаняк!

Отговори
1 4
SUOMI FINLAND

SUOMI FINLAND

23.03.2023 | 20:06

Финландският президент Саули Нийнистьо подписа закон за присъединяване на страната към НАТО, пише вестник „Helsingin Sanomat“. С церемонията, която се състоя в президентския дворец, приключиха всички вътрешни процедури, необходими за влизането на Финландия в Северноатлантическия алианс, след като на 1 март финландският парламент гласува законопроект за присъединяването на страната към НАТО.

Отговори
15 4
545

545

24.03.2023 | 09:48

И това тебе какво те грее

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?