2374
Следвайте ни

ЕС спря кампания за насърчаване на забулването

viber icon

Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права на континента, прекрати своята кампания, честваща многообразието и "свободата в хиджаба". Кампанията бе осъдена от Франция, която я приравни с насърчаване на забулването, предаде Франс прес.

Тя бе подета миналия четвъртък от органа на СЕ срещу дискриминацията и е съфинансирана от Европейския съюз. В рамките на кампанията в социалните мрежи бяха публикувани портрети на няколко млади жени, наполовина бяха покрити с ислямско було, а наполовина не. Текст на английски към снимките гласеше, че "красотата е в многообразието, каквато е свободата в хиджаба".

Преминала първоначално почти незабелязано, кампанията в крайна сметка предизвика ожесточени дебати във Франция, където носенето на хиджаби и бурки е деликатен въпрос от повече от 30 години. Въпросът стана още по-деликатен сега, когато страната навлезе в кандидат-президентска кампания, в която темите за идентичността, исляма и имиграцията са силно застъпени.

Оценявайки кампанията като "противопоставяща се на тези ценности", тъй като "се застъпва за носенето на ислямско було", "Франция изрази изключително силното си неодобрение, довело следователно и до нейното прекратяване", обясни френският държавен секретар по въпросите на младежта Сара Ел Аири.

"Очевидно е, че защитаваме свободата на убежденията, светската държава, религиозната свобода, но това видео не се застъпва за всичко това: то възхвалява ислямското було като елемент на идентичността", подчерта Ел Аири.

Базираният в Страсбург СЕ потвърди премахването от социалните мрежи на туитовете за кампанията и каза, че обмисля по-добро представяне на този проект. Туитовете са били част от съвместен проект на СЕ и ЕС срещу дискриминацията, чиято цел е била да се наблегне на необходимостта от зачитане на многообразието, приобщаването и борбата срещу всякакъв вид реч на омразата, мотивира се още СЕ. Той посочи, че туитовете са отразявали лични изказвания на участници в семинар по проекта и не представляват позицията на СЕ или на генералния секретар Мария Пейчинович Бурич.

Кампанията отприщи гнева на френската крайна десница, а есеистът Ерик Земур, който е вероятен кандидат-президент, я осъди като "рекламен джихад".

 
Кандидатката на крайнодясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен каза, че тази комуникационна кампания в полза на ислямското було е скандална и неприлична, в момент, когато милиони жени "се борят смело срещу това поробване".

В средите на левицата бившата министърка за правата на жените Лоранс Росиньол каза, че да се твърди, че свобода може да има в самия хиджаб, означава да се насърчава носенето му.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?