49

ЕС ще проведе донорска конференция за Турция през март

Испания изпраща 4 кораба в Турция, за да подкрепи спасителните екипи

Комисията на Европейския съюз и правителството на Швеция, която президентства ЕС, обявиха, че ще организират донорска конференция за мобилизиране на средства и помощ от международната общност за Турция и Сирия, които бяха тежко засегнати от две големи земетресения на 6 февруари.

АА

Съобщението беше направено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон. Събитието ще се проведе през март в Брюксел.

 

Донорската конференция ще помогне за мобилизирането на международната общност за справяне с последиците от опустошителните земетресения тази седмица, гласи съобщението.  В него се споменава, че конференцията на високо равнище ще бъде отворена за държави-членки на ЕС, съседни държави, членове на ООН, международни финансови институции и други съответни заинтересовани страни. Целта е да координира реакцията на донорите и да събере ресурси в подкрепа на ранното възстановяване и помощ в засегнатите райони на Турция и Сирия.

АА

Конференцията ще бъде председателствана съвместно от Оливер Вархейи, еврокомисар по съседство и разширяване, и шведския министър на международното сътрудничество за развитие и външната търговия, Йохан Форселл.

 

„Всички сме разтърсени от опустошителните последици от земетресенията, които удариха Турция и Сирия тази седмица. Приоритет сега е да работим денонощно, за да спасим възможно най-много животи, тъй като много хора все още са блокирани под развалините, в сградите“, заяви фон дер Лайен. Тя добави, че Механизмът за гражданска защита на ЕС вече е изпратил 31 екипа за търсене и спасяване екипи и пет медицински екипа от 23 страни.

АА

Турция направи искане от ЕС само час и половина след първото земетресение и първият екип от ЕС пристигна в страната 12 часа след отправянето на искането.

 

Испанското посолство в Анкара обяви, че Испания изпраща четири кораба в Турция, за да подкрепи спасителните екипи, да създаде медицински център и да отговори на нуждите след земетресенията.

АА

Тези кораби включват самолетоносача "Хуан Карлос", товарен кораб "Галиция", логистичен кораб "Кантабрия" и фрегата "Блас де Лезо", се казва в съобщението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?