4232

ЕС се стече на помощ, Русия напира: Сателитна услуга издирва иранския президент

Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" на Европейската комисия предоставя картографски услуги 

Европейската комисия активира услугата за сателитно картографиране, за да подпомогне усилията за издирване на хеликоптера на иранския президент. Услугата е била задейства по искане на Иран за съдействие, съобщи европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич, предадоха световните агенции.

Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" на Европейската комисия предоставя картографски услуги въз основа на сателитни изображения.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова да окаже съдействие при издирването на хеликоптера с иранския президент, предаде ТАСС.

"Внимателно следим появяващата се информация за съдбата на пътниците от третия хеликоптер, сред които са високопоставени представители на Иран, включително президентът Раиси", каза тя.

"Искрено се надяваме, че те са живи и животът и здравето им не са застрашени. Русия е готова да окаже цялата необходима помощ за издирването на изчезналия хеликоптер и за разследването на причините за инцидента", добави Захарова.

Същевременно неназован ирански представител заяви пред иранската държавна телевизия, че на няколко пъти е бил установен контакт с един от пътниците и един от членовете на екипажа на президентския хеликоптер, предаде Ройтерс.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?