Следвайте ни

ЕС съди Австрия заради дискриминационен закон

viber icon

Европейската комисия твърди, че Австрия е нарушила равното отношение към всички, намалявайки някои от помощите за чуждестранни работници. Австрийски закон гласи, че някои от помощите за чуждестранни работници могат да бъдат приравнени към разходите за издръжка в страната им на произход.

На 12 май ЕК заяви, че ще съди Австрия за закон за детски помощи, който дискриминира европейски граждани, които не са родени в Австрия.

„Според нас австрийският закон за индексиране на фамилните помощи, данъчни кредити за деца и други данъчни облекчения за семейства е дискриминационен и не е позволен според европейското законодателство“, заяви Комисията в изявление пред медиите.

През януари 2019 консервативното правителство на канцлер Себастиан Курц одобри нов метод за индексиране за системата за семейни помощи, който намалява плащанията, ако получателят е от друга страна членка, в която разходите за живот и разходите за дете са по-ниски от тези в Австрия.

Според европейската комисия австрийският закон нарушава европейските закони за равенство, свобода на движението и равенство по отношение на социалната сигурност, пише economy.bg. Комисията сподели, че е предупредила австрийското правителство няколко пъти, но е получила няколко незадоволителни отговора, които налагат отправянето на въпроса до Европейския съд.

Правителството на Курц твърди, че системата е създадена, тъй като отглеждането на дете в Австрия е по-скъпо, отколкото в други европейски страни. Въпреки това, Комисията смята, че това не е правилно, тъй като същите европейски граждани, получаващи по-малко помощи, работят, живеят и заплащат данъците си в Австрия, допринасяйки към местната икономика по същия начин като австрийските граждани.

Комисията подчерта още, че австрийското правителство не прилага закона за австрийски граждани, които отглеждат децата си в други страни членки на ЕС, където разходите за издръжка са по-ниски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?