71

ЕС с подкрепа на Турция: Възстановяват инфаструктурата след земетресенията

Европейският съюз ще продължи да подкрепя Турция в нейния процес на възстановяване, заяви посланикът на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрът .

„Искам да отправя две послания: Първо, всички сме тук заедно и международната общност, Европейският съюз и ООН работят заедно, за да посрещнат спешните хуманитарни нужди. Ние също така ще продължим да подкрепяме тези нужди“, заяви Ландрут по време на посещението си в южната засегната от земетресението провинция Кахраманмараш.

„Второто послание, което искам, да предам е, че Европейският съюз е тук не само за да осигури спешни нужди сега, но също така иска да продължи да предоставя подкрепа в процесите на възстановяване и преструктуриране на Турция“.

Майер-Ландрът отбеляза, че целта на посещението му в Кахраманарамш е да определи дългосрочните нужди на региона и да предаде своите наблюдения на предстоящата на 20 март донорска конференция за Турция.

„Моето посещение не е само за да видя днешните нужди. Тук съм, за да видя нуждите на инфраструктурата, света на бизнеса, преструктурирането и възстановяването. Днес имах срещи с губернатора, кмета и бизнеса. Трябва наистина да разберем нуждите по най-добрия начин, за да можем да предоставим тази подкрепа, като мобилизираме възможностите, които имаме, по наистина ефективен начин“, отбеляза Ландрът.

Координаторът за извънредни ситуации на Световната продоволствена програма Аймен Еламин подчерта:

„Тук сме, за да напомним на международната общност, че трябва да продължи помощта. Храната е основна нужда. Ние продължаваме да работим тук, за да гарантираме това“, сподери Еламин.

Донорската конференция се организира съвместно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шведското председателство на ЕС, в лицето на министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон. Тя е организирана в координация с турските власти,  и ще е открита към страните членки на ЕС, страните кандидатки и потенциални кандидатки, съседните и партньорските страни, членовете на Г-20 – с изключение на Русия – страните членки на Персийския залив, както и ООН, международни организации, хуманитарни участници и международни и европейски финансови институции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хаха

Хаха

18.03.2023 | 15:43

Инфаструктура,а не инфаструктора се пише,ей!

Отговори
3 0
Ххх

Ххх

18.03.2023 | 15:45

Инфраструктура

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?