4232

ЕС реши: 1,4 млрд. руски активи отиват за оръжия за Украйна, Унгария е бясна

Унгария поддържа по-топли отношения с Москва от всяка друга страна от ЕС

 

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да използват 1,4 милиарда евро (1,50 милиарда долара) печалби от руски замразени активи за оръжия и друга помощ за Украйна, предава "Ройтерс".

Правителствата на ЕС вече бяха решили през май да използват печалбите от активите, замразени в ЕС, за да помогнат на Украйна, като 90% от средствата са предназначени за военна помощ. Но Унгария задържа одобрението на необходимите правни мерки, казват дипломати.

Унгария поддържа по-топли отношения с Москва от всяка друга страна от ЕС. Тя не дава оръжие на Украйна и унгарският премиер Виктор Орбан открито критикува други членове на ЕС и НАТО, като каза, че подклаждат войната.

На среща на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделник главният дипломат Жозеп Борел каза, че обичайното единодушие за външнополитически решения не е необходимо, тъй като Унгария се е отказала от предишни решения, подкрепящи схемата.

"Тъй като Унгария не участва в решението, не е необходимо те... да участват в изпълнението", каза Борел пред репортери, когато пристигна за срещата.

Правителствата на ЕС в подкрепиха плана и министрите на срещата в Люксембург също го подкрепиха, казаха дипломати. Унгарският външен министър Петер Сиярто не каза много, докато Борел излагаше плана, казаха те.

"Това е ясна червена линия. Никога не е имало прецедент за такова безсрамно нарушаване на общите европейски правила досега", написа Петер Сиярто във Facebook.

Унгария продължава да блокира плащането на 6,6 милиарда евро като частична компенсация за оръжия, закупени за Украйна.

"Както знаете, все още имаме шест съдебни решения, които не могат да бъдат изпълнени поради отказа на една държава от ЕС. Трябва да избегнем това по отношение на руските доходи. Имаме решение и го представихме днес", каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред репортери, цитира fakti.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?