Следвайте ни

ЕС приветства новата инициатива на Турция за реформи

viber icon

Николаус Майер-Ландрут, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Турция, заяви, че блокът приветства наскоро обявената програма за реформи на турското правителство.

По време на посещението си в централната турска провинция Кайсери, Майер-Ландрут се срещна с видни местни фигури.

"Искаме да видим конкретни стъпки в посока, която да доведе до отваряне на прозорец на възможности в отношенията между ЕС и Турция", каза Мейер-Ландрут, цитирана от Анадолската агенция, позовавайки се на последното намерение на страната за реформи, изразено от президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Пакетът за реформи включва много важни въпроси като икономически реформи, съдебни реформи и план за действие с ЕС. Това е важно не само за Турция, но и за отношенията с ЕС. Ние ще следим отблизо развитието." той добави.

Ердоган каза в понеделник, че ако се постигне политически консенсус ще представи план за изготвяне на нова конституция в предстоящия период.

Във вторник, коалиционния партньор на Ердоган, Девлет Бахчели, лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) заяви, че Турция е "длъжна" да замени сегашната си конституция. 

Говоренето за нова конституция се появи на фона на новата инициатива на правителството за демократична реформа . Президентът посочи 2021 г. като „година на реформите“ и обеща, че неговата партия ще направи основен ремонт на икономиката и съдебната система.

Майер-Ландрут подчерта значението на изграждането на доверие в отношенията между Турция и ЕС.

По време на среща в Брюксел на 10 декември лидерите на ЕС решиха да изготвят списък със санкции към Турция. 
Докато Франция, Гърция и Кипър бяха най-големите защитници на твърдата позиция срещу Турция, други държави от ЕС, водени от Германия, сред които и България, бяха за по-дипломатичен подход.

Оттогава враждебната реторика беше изоставена, тъй като Турция изрази желанието си да „обърне нова страница“ в отношенията. Турция наскоро повтори, че е част от Европа и вижда бъдещето си в ЕС , като добави, че ще продължи да работи за пълноправно членство. 

Миналата седмица, ЕС реши да спре потенциално санкционирането на Турция благодарение на положителното развитие, постигнато по време на среща с външните министри на блока.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай