49

ЕС прие закон: Всички телефони и лаптопи с еднакво зарядно

Парламентът на ЕС прие нов закон, според който от края на 2024 г. USB-C трябва да бъде единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и фотоапарати.

Мярката, която законодателите на ЕС приеха с 602 гласа "за" и 13 гласа "против", ще накара Apple - поне в Европа - да се откаже от остарелия Lightning порт на своите iPhone и да го замени с USB-C.

Производителите на лаптопи ще имат допълнително време, от началото на 2026 г., да последват примера им.

Политиците от ЕС твърдят, че правилото за единно зарядно устройство ще опрости живота на европейците, ще намали планината от остарели зарядни устройства и ще намали разходите на потребителите.

Очаква се да се спестят най-малко 200 млн. евро (195 млн. долара) годишно и да се намалят с над хиляда тона електронните отпадъци в ЕС всяка година, заяви ръководителят на блока по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Очаква се този ход на ЕС да се отрази в целия свят.

В 27-те държави от Европейския съюз живеят 450 млн. души, които са едни от най-богатите потребители в света. Регулаторните промени в блока често определят световните индустриални норми в рамките на т.нар. ефект на Брюксел.

"Днес е голям ден за потребителите, голям ден за нашата околна среда", заяви малтийският евродепутат Алекс Агиус Салиба, отговорник на Европейския парламент по този въпрос.

"След повече от десетилетие; единственото зарядно устройство за множество електронни устройства най-накрая ще стане реалност за Европа и се надявам, че ще можем да вдъхновим и останалата част от света", каза той.

Apple, вторият по големина продавач на смартфони в света след Samsung, вече използва USB-C портове за зареждане на своите iPad и лаптопи.

Но тя се противопостави на законодателството на ЕС, за да наложи промяна на портовете Lightning на своите iPhone, като заяви, че това е непропорционално и би задушило иновациите.

Въпреки това някои потребители на последните флагмански модели iPhone се оплакват, че Lightning кабелът прехвърля данни само с малка част от скоростта на USB-C.

След две години законът на ЕС ще се прилага за всички преносими мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, преносими високоговорители, преносими конзоли за видеоигри, електронни четци, клавиатури, мишки и преносими навигационни системи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Spiro

Spiro

04.10.2022 | 19:46

Поредната тъпне от ЕС! По-добре да забранят различните дрехи и всеки да е задължен да се облича еднакво. Така ще се спестят маса пари за дрехи и обувки! Ще се подобри опазването на природната среда също защото ще има по-малко отпадъци!

Отговори
1 0
Яяяя

Яяяя

04.10.2022 | 20:46

И кое му е лошото наместо да си оплетен с жици и зарядни с едни и същи параметри да имаш само едно с един кабел и където и да отидеш може лесно да се оправиш ако си го забравил. iPhone ще погрознее? Или те кефи да даваш луди пари за парче жица? Предвид навлизането все повече на уреди на акумулатори , винтоверти например, дано да се вземат мерки да се редуцира зоопарка до смислено ниво.

Отговори
0 0
Коментар

Коментар

04.10.2022 | 17:20

Аз пък не предлагам Apple да се забрани. Отдавна ги ползвам, имат си предимствата. Но тази тъпня телефоните да са с lightning, при положение, че айпадите отдавна са с USB-C, не мога да я разбера. На всичкото отгоре и адаптори у нас се намират много трудно, да не кажа невъзможно,

Отговори
0 0
Рицар Джедай

Рицар Джедай

04.10.2022 | 15:35

Аз предлагам ейпъл да се забрани изцяло за продажба в Европа!

Отговори
3 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?