49

ЕС преговаря за присъединяването на Молдова и Украйна, неглижира Турция

Анкара: ЕС е "несправедлив и предубеден" по отношение на кандидатурата за членство

Европейският съюз, който първоначално беше топъл към Турция за възобновяването на преговорите за присъединяване, след като Анкара предложи размразяване миналото лято, изглежда отново обръща гръб на страната, докато се подготвя за напредък по присъединяването на Молдова и Украйна.

Когато фигури в ЕС говорят за новите членове, които може да се присъединят към съюза до 2030 г., не се споменава Турция. Това е крещящ пропуск, забелязан от Анкара, отбеляза ежедневника Сабах.

Когато в сряда Европейският съюз публикува годишните си доклади за напредъка на страните кандидатки към нормите на ЕС, всички погледи бяха насочени към Украйна и Молдова.

Годишният доклад на Европейската комисия относно отдавна отложената кандидатура на Турция за членство в ЕС е "несправедлив и пристрастен", заяви турското външно министерство.

Докладът на изпълнителната власт на Европейския съюз публикуван вчера, критикува "сериозното отстъпление" на Турция по отношение на демократичните стандарти, върховенството на закона, човешките права и съдебната независимост.

„Ние категорично отхвърляме неоснователните твърдения и несправедливите критики, особено относно политическите критерии и главата за съдебната система и основните права“, се казва в изявление на турското външно министерство.

Комисията също така е констатирала, че Турция не спазва принципите на върховенството на закона, правата на човека и основните свободи в борбата си срещу тероризма.

Турското министерство твърди, че обвиненията са несправедливи и подчерта "неискреността на подхода на ЕС и ясния двоен стандарт", добавяйки, че въпросите за основните права са спорни дори сред държавите-членки на ЕС.

Докладът на Комисията има за цел да актуализира напредъка на Турция към постигане на стандартите за членство в ЕС и може да обтегне връзките, които вече са чувствителни заради имиграцията и позицията на Анкара относно войната между Израел и въоръжената групировка Хамас в Газа.

Кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС беше замразена от години. Анкара е официален кандидат за членство от 1999 г., но започна реални преговори през 2005 г.

В Европа има "умора от Турция", показват коментари от Австрия, каза докладчикът за Турция в Европейския парламент Начо Санчес Амор. „Уморихме се да поддържаме процеса на присъединяване жив, когато очевидно няма реална политическа воля от другата страна за напредък по отношение на демократичните стандарти“, допълни евродепутата. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди през септември, че Турция може да "се раздели с ЕС, ако е необходимо" след предишния доклад на блока, само два месеца след като Ердоган изрази желанието на Турция да възобнови кандидатурата за членство.

Турският посланик в ЕС потвърди отново ангажимента си за присъединяване, но призна, че няма да е лесно. „Турското правителство е ангажирано с членството в ЕС“, повтори Фарук Каймакджъ. „Това, което очакваме, е равно третиране на страните кандидатки."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
А НАЙ-ДОБРЕ ДА МИ НАЛАПАТЕ К У РА

А НАЙ-ДОБРЕ ДА МИ НАЛАПАТЕ К У РА

30.11.2023 | 14:04

3.bp. blogspot. com/-GGesdTJUUtQ/TdVxO6yQDsI/AAAAAAAAAjk/PWU7Mm7WLR0/s1600/1_resize.jpg

Отговори
0 0
А НАЙ-ДОБРЕ ДА МИ НАЛАПАТЕ К У РА

А НАЙ-ДОБРЕ ДА МИ НАЛАПАТЕ К У РА

30.11.2023 | 14:02

ИЛИ ГОЛОДОМОР! :)

Отговори
0 0
ЕВРО С ВИНИ

ЕВРО С ВИНИ

30.11.2023 | 14:01

ПОМПАЙТЕ ГАЗ ОТ ИЗРАЕЛ И КИПЪР! ИЛИ ШИСТОВИ ГОВ НА ОТ ПОЛША И УКРАЙНА! :)

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?