71

ЕС попари македонците! И България е замесена

Северна Македония не е отбелязала значима промяна, че Европейският съюз да започне същински преговори за евроинтеграцията на западната ни съседка

Част от причините се корени в отказа от конституционни промени, включително вписването на българите в основния закон, става ясно от доклад на Европейската комисия.

Днес, 8 ноември, ЕК препоръча начало на преговори за членство с Украйна и Молдова, като даде статут на кандидат на Грузия. Страните от Балканите ще трябва още да почакат, цитира БГНЕС.

Проблеми в работата на македонския парламент

„Работата на парламента беше помрачена от политическа поляризация, която се задълбочи още повече, забавяйки приемането на много закони за реформи и важни назначения“, заяви ЕК в доклада си за Северна Македония, цитиран от БГНЕС.

Продължаващата поляризация между управляващите партии и опозицията попречи на парламента да функционира правилно, пише в документа.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ активно блокира парламентарната работа, което представляваше значителна пречка за напредъка на законодателната дейност на парламента, гласи още докладът. Именно партията на Християн Мицкоски се обяви против конституционните промени, като без нейните гласове няма как да има изменения в основния закон.

Въпреки това формацията участваше в някои дебати по важни въпроси, макар да се въздържа при гласуването например по ратификацията на Споразумението за статута на Frontex.

ВМРО-ДПМНЕ спъва конституционните промени

„Процесът на преговори за присъединяване към ЕС изисква широк консенсус на основните политически партии. Всички партии трябва да започнат да участват в конструктивен и приобщаващ политически дебат, за да укрепят ролята на парламента“, допълва ЕК.

Работна група, натоварена с подготовката на конституционни изменения, бе създадена през април 2023 г. Тя е съставена от 23 представители на различни политически партии, включително четирима депутати и експерти.

Опозиционните партии, включително ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", не излъчиха свои представители. Работната група единодушно одобри и представи на правителството през май 2023 г. проект на инициатива с предложения за изменения.

На 18 юли правителството прие инициативата за конституционни промени, която беше внесена в парламента. Проектът предвижда включването на още шест общности в преамбюла и в два члена на Конституцията, а именно: българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ. 

На 18 август се проведе пленарно заседание относно приемането на инициативата за изменение на Конституцията, но то беше отложено, тъй като не беше осигурено необходимото мнозинство от две трети от гласовете.

Няма напредък в борбата с корупцията

Скопие е продължило с усилията за укрепване на демокрацията въпреки предизвикателната обстановка с върховенството на закона, казват от ЕК. Въпреки това обаче няма постигнат напредък за справяне и прилагане на неизпълнените препоръки от Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ и Венецианската комисия. „Както многократно се споменава в предишни доклади, изборното законодателство трябва да бъде цялостно преразгледано, за да се отстранят несъответствията по навременен, всеобхватен и прозрачен начин", гласи още докладът. Европейската комисия не е забелязала напредък в съдебната система.

Противоречивото уволнение на председателя на съдебния съвет породи опасения за неправомерно политическо влияние. Приемането на нова стратегия за съдебна реформа, насочена към подобряване на работата на институциите, изостава от графика.

РСМ е на последните места в Европа по превенция и борба с корупцията.

„Корупцията продължава да е широко разпространена в много области и представлява проблем, който буди безпокойство“, констатира ЕК.

Забелязват се и забавяния в съдебните процеси по дела за корупция по високите етажи на властта. Отделно от това има напредък в борбата с организираната престъпност и контратероризма. 

Дискриминация

Защитата на основните права на човека се е доближила до нивата от ЕС.

Помощта за жертвите на насилие, основано на пола, все още не отговаря на стандартите, определени от Истанбулската конвенция.

Има дискриминация спрямо хората с увреждания.

Има напредък в свободата на медиите, като общият контекст е благоприятен за свободата им и дава възможност за критично медийно отразяване.

Измененият Наказателен кодекс и Законът за гражданската отговорност за клевета повишиха общото ниво на правна защита на журналистите.

Въпреки това все още има голям брой сплашвания на журналисти, обяви ЕК. 

По отношение на регионалното сътрудничество - страната поддържа добри отношения с другите държави от процеса на разширяване и продължава да участва в регионални инициативи. Съществуващите двустранни споразумения трябва да се изпълняват добросъвестно от всички страни, включително Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, обявиха от ЕК.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Макетата

Макетата

09.11.2023 | 02:34

са си попарени и без ЕС. Да се редят на опашка и да чакат

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?