Следвайте ни

ЕС поля Скопие със студена вода: Оправяйте се сами с България

viber icon

Посланикът на Европейския съюз /ЕС/ в Скопие Дейвид Гир призова властите в страната да разрешат спора с България, за да може да започнат преговори за присъединяване.

"Къде се намираме в момента? Има предложение на португалското председателство, което има за цел да придвижим процеса напред. Има определен напредък, но сме длъжни да продължим към целта.

В същото време се водят конструктивни дискусии между София и Скопие..Трябва да се съсредоточите върху реалните възможности и двустранните отношения между РСМакедония и България за да има напредък", каза Гир.

"Това са правилата на играта. Трябва да се разбере, че тук става въпрос за покана към трета държава, която да се присъедини към клуба. Да седне на масата и да взима решения.

Тази тема е много важна", каза още посланикът по повод твърдението на македонския премиер Зоран Заев, че "Европа има проблем, който произлиза от самия ЕС". Изявлението бе направено след отлагането на започването на преговори с РСМ за членство в ЕС.

"РСМ и България трябва да продължат с диалога. Много е важно да продължат усилията и на двете държави за да има решение на проблема. Има открити двустранни въпроси. В тази ситуация, както и в миналото ние окуражаваме и двете страни да решат тези въпроси двустранно.

Това не се случва за първи път при членството на една страна, която да има двустранни спорове, които са били решавани и след което засегнатите държави са станали членки на ЕС.Убеден съм, че и този въпрос може да бъде решени и ще видим РСМ като член на ЕС", каза Гир пред местната телевизия Сител.

Посланикът подчерта, че стратегическата цел на ЕС е РСМ да бъде част от евросъюза. Гир призова властите в Скопие да продължат с реформите, защото това ще гарантира започването на преговори за присъединяване. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хомо Илинден

Хомо Илинден

26.06.2021 | 14:01

Няма, какво да се оправят, много е просто на ЕС не им трябват македонски идиоти, имат си такива - достатъчно бежанци!

Отговори
3 1
С  една  дума

С една дума

26.06.2021 | 11:55

Това което става означава че РСМ ще стане член на ЕС когато ЕС се разпадне. Правилно е РСМ да се ориентира към друг континент. Тов може да се случи съвсем по македонски.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?