Следвайте ни

ЕС подгони Великобритания заради нарушения на сделката по Брекзит

viber icon

ЕС започва две съдебни производства срещу Великобритания заради нарушения извършени от Лондон по протокола за споразумението за развод на Брекзит, отнасящ се до Ирландия.

"ЕС и Великобритания заедно договориха протокола, затова ние също сме длъжни да го прилагаме заедно", заяви в изявление подпредседателят на ЕС Марош Шефчович.

Битката бележи горчива нова пречка за търговските връзки след Брекзит само два месеца след като ЕС и Великобритания осигуриха трудно постигната търговска сделка и 15 месеца след развода на Великобритания с блока.

Борис Джонсън предприе едностранно действия за облекчаване на бюрокрацията по отношение на протокола за Северна Ирландия в опит да сведе до минимум прекъсването на търговията между континента и Белфаст. Правителството на Великобритания едностранно удължи гратисния период за редица продукти, изпратени до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, предвиден в Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз.

Правителството на Великобритания беше принудено да промени условията на споразумението под натиска на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете по магазините.

Според търговско споразумение между ЕС и Великобритания през декември, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури за движението на определени стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство.

В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика. Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Шефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит.

Протоколът за Северна Ирландия позволява безпроблемно движение на хора на остров Ирландия чрез въвеждане на поредица от митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Откакто Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за отношенията след Брекзит, това е трайна точка на разногласия, пише БГНЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?