49

ЕС отмени облекчения визов режим с Русия

Съветът на ЕС окончателно подкрепи предложението на Европейската комисия за отмяна на облекчения визов режим с Русия. Предвижда се промяната да влезе в сила от 12 септември, се посочва в съобщение на Съвета.

По силата на решението руските граждани вече ще плащат по 85 евро за виза, вместо по 30 евро, както досега.

"Днес Съветът прие решение, напълно прекратяващо действието на споразумението за облекчение на визовия режим между ЕС и Русия. Съответно, за руските граждани ще важат общите правила на визовия кодекс", се казва в съобщението на ЕС. Занапред издаването на визите ще бъде по-скъпо, по-трудно и по-бавно.

Освен увеличението на цената им, ще се изисква от руснаците, пътуващи в ЕС, да се представят допълнителни документи. Ще бъде увеличено времето за издаването на визите и ще има затягане на правилата за издаване на многократни визи, уточняват още от ЕС.

Преди три дни Еврокомисията предложи напълно да бъде преустановено действието на споразумението за облекчение на визовия режим с Русия.

"Русия е заинтересована от това в страната да пристигат туристи и да си правят сами изводите за това какво представлява Москва и какви лъжи за нея се говорят в техните страни", коментира по този повод днес прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков. Песков визира думите на Владимир Путин, че Руската федерация няма да отговаря "огледално" на тези санкции на Европейския съюз, пише "Известия".

Облекченият визов режим между ЕС и Русия бе в сила от 2007 година. Към 1 септември 2022 г. около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство, съобщи по-рано тази седмица ЕК.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване страните от ЕС, които не са в Шенген, също да приложат новите ограничения при издаване на визи за руснаци. Тя коментира, че приетите днес промени дават възможност за преразглеждане на решенията за издадените вече визи за руски граждани. По нейните думи отпадането на облекчения визов режим е последица от изгубеното доверие към Русия след нахлуването в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?