46

ЕС осъжда побоя над българина Християн Пендиков в Охрид

Осъждаме нападението в Охрид, също както направиха и властите в Скопие, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който прие в Брюксел външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи в качеството му на представител на преходното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Уверен съм, че виновните (за нападението над Християн Пендиков - бел. кор.) ще бъдат изправени пред правосъдието, добави той. Същевременно чуваме неприемливи изказвания от политици националисти, с които се насажда омраза и се подстрекава към насилие. Това може само да задълбочи напрежението и не допринася за духа на добросъседство, заяви Борел, цитиран от БТА.

Радвам се, че процесът по присъединяването на РСМ към ЕС напредва. Затова винаги съм загрижен, когато се появяват ненужни трудности. Напоследък видяхме нарастване на напрежението между РСМ и България с неприемливи инциденти и провокации, посочи Борел. Решително осъждам всеки призив към насилие. Съвместната работа за създаване на дух на диалог и взаимно уважение е от съществена важност, това е европейският начин, така е изграден ЕС, обобщи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Борел това ли е европейския съюз?

Борел това ли е европейския съюз?

31.01.2023 | 23:33

Каква наглост и цинизъм спрямо Българите ългария

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?