49
Следвайте ни

ЕС одобри 14 млрд. евро финансиране за страните-кандидатки

viber icon

Европейският парламент на 15 септември прие 14,2 милиарда евро бюджет за предприсъединителна помощ (IPA III) за периода 2021-2027 г. в подкрепа на изпълнението на Икономическия и инвестиционния план за седем страни кандидатки, включително Турция.

Европейската комисия заяви в изявление , че новият IPA III ще има за цел да стимулира дългосрочното икономическо възстановяване на Западните Балкани, да подкрепи зеления и цифров преход и да насърчи регионалната интеграция и конвергенцията с Европейския съюз.

В него се казва, че IPA III също ще подкрепи развиващите се отношения с Турция, по-специално чрез подкрепа за контактите, гражданското общество, основните права, доброто функциониране на Митническия съюз ЕС-Турция и зелените и цифрови програми.

„Заедно ние оформихме инструмент, който има голям потенциал и изпраща силен сигнал, че Европейският съюз е ангажиран да подкрепи региона за разширяване. IPA III определено е инвестиция в бъдещето “, заяви комисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи.

Законът за фондовете IPA III ще влезе в сила със задна дата от 1 януари.

Настоящите бенефициенти са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Предшествениците на пакета, IPA I и IPA II, бяха отпуснали 4,7 и 4,4 милиарда лири на бъдещите държави-членки.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?