46

ЕС обеща още един милиард евро в подкрепа на сирийците

ЕС ще продължи да работи с Турция за успокояване на трансграничната хуманитарна помощ за Сирия, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. 

„Радвам се да обявя допълнителна помощ от 1 милиард евро за календарната 2022 г.“, каза Борел по време на встъпителната си реч на 6-та конференция в Брюксел в подкрепа на бъдещето на Сирия.

Новото обещание увеличава общия принос на блока до 1,56 милиарда евро.

„Дори и Сирия вече да не е на първите страници“, нуждата от хуманитарна помощ „остава огромна“, подчерта Борел.

Той посочи, че 92% от сирийците, живеещи в родината си, са изправени пред бедност, а около 60% от тях са изправени пред продоволствена несигурност.

Борел също така обърна внимание на нуждите на около 7 милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак.

„Бих искал да призная постоянната щедрост, демонстрирана от правителствата на тези страни, към бежанското население. На ясно сме, че интеграцията им създава напрежение. Това е тежко бреме за страните от региона“, каза той.

Той подчерта, че оцеляването на милиони в Сирия зависи от продължаващата трансгранична помощ от Турция.

ЕС ще работи с Анкара „и други и за подновяване на жизненоважни трансгранични решения, гарантиращи доставката на хуманитарна помощ“, посочи Борел.

Правителства, международни организации и агенции, както и регионални организации и представители на гражданското общество участват в донорската конференция, проведена в Брюксел.

Миналата година международната общност обеща общо 5,3 милиона евро  за помощ за сирийските и съседните страни, приемащи бежанци.

Сирия е в гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът разби продемократичните протести.

Над 400 000 души бяха убити, а повече от 12 милиона трябваше да напуснат домовете си, превръщайки се в бежанци или вътрешно разселени през последните 10 години, според ЕС.

Турция е най-голямата страна-домакин за сирийски бежанци и осигурява международна закрила на близо 4 милиона души, избягали от страната.

Снимка: Жозеп Борел (АА)

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?