Следвайте ни

ЕС наложи символични санкции срещу Турция

viber icon

Европейският съюз реши да наложи допълнителни санкции срещу турски лица и компании свързани с дейността на Турция в Източното Средиземноморие. 

Докато срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел продължава, съюзът сподели  част от окончателната декларация за Турция която ще бъде обявена днес. Лидерите постигнаха консенсус по въпроса след дълги часове на преговори.

В декларацията се твърди, че Турция е предприела едностранни действия и провокации и генерира напрежение срещу ЕС.

ЕС отбеляза, като положителен ход, оттеглянето от Турция на изследователския кораб Оруч Рейс и настоя за продължителна деескалация, която да последва за ранното възобновяване и плавното продължаване на директните разговори между Гърция и Турция.

„Европейският съвет потвърждава стратегическия интерес на ЕС от развитието на сътрудничество и взаимноизгодни отношения с Турция. Предложението за положителен дневен ред между ЕС и Турция остава на масата, при условие че Турция покаже готовност да насърчава истинско партньорство със съюза и неговите държави-членки и да разрешава различията чрез диалог и в съответствие с международното право “, добави той.

Като подчерта важността на поддържането на канали за комуникация между ЕС и Турция отворени, той заяви, че ЕС ще продължи да предоставя финансова помощ на сирийците в Турция.

В момента Турция е домакин на 4 милиона сирийски бежанци, повече от която и да е друга държава в света.

ЕС прикани Съвета да приеме допълнителни списъци с компании и хора свързани с изследователските дейности на Турция в спорните средиземноморски райони, въз основа на решението си от 11 ноември 2019 г. относно ограничителни мерки с оглед на „неразрешените дейности на сондажите“ в Източното Средиземноморие.

Той също така прикани върховния представител на ЕС Хосеп Борел и комисията да представят доклад за състоянието на политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция, както и относно инструментите и възможностите за това как да се процедира.

В декларацията се осъжда отварянето на част от кипърския град Вароша, известен в турската част на острова като Мараш, и се аргументира, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН трябва да се спазват.

Той също така поиска от Борел да представи предложение за многостранна конференция по Източното Средиземноморие.

Решенията за санкции на срещата на върха на ЕС се определят от политолози като незначителни.

Посочва се, че санкциите, очаквани и изисквани от Гърция, Кипър и Франция не са наложени сега и се очаква да бъдат обсъждани на срещата през март.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел в четвъртък за двудневни дискусии относно бюджета на ЕС и Covid-19, както и трансатлантическите връзки и отношенията с Турция.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?