4020

ЕС налага ограничения върху вноса на украински яйца и пилешко месо, кои са другите продукти

Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти, който според някои държави членки е дестабилизирал селскостопанския пазар, предаде Ройтерс.

Преговорите продължиха със седмици на фона на протестите на фермери срещу евтиния внос от Украйна. В Полша се стигна до блокиране на границата с бившата съветска република и изсипване на украинско зърно върху железопътни релси, отбелязва Ройтерс.

ДПА посочва, че споразумението по-конкретно се отнася за "птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда". В ЕС ще може да бъдат внасяни без мита само ограничени количества от тези продукти.

Споразумението бе договорено от представители на Европейския парламент и на белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС. То трябва да бъде одобрено официално от ЕП и от страните членки, пише БТА.

Ако това стане, договорените ограничения ще влязат в сила на 6 юни за период от една година.

Колко тежко ще се отразят рестрикциите на украинската икономика ще зависи от това дали нападнатата от Русия страна ще успее да намери нови пазари за своята селскостопанска продукция, отбелязва ДПА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?