46
Следвайте ни

ЕС налага нови санкции на Беларус, Лукашенко със забрана за пътуване

viber icon

Съветът на ЕС съобщи, че решава да разшири санкциите срещу Минск заради обстановката по границата на ЕС с Беларус.

С решението се допълват показателите за включване в европейските санкционни списъци. ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, които организират или допринасят за дейности на режима на непризнатия от ЕС президент Александър Лукашенко, свързани с незаконно преминаване на европейските външни граници.

В съобщението се отчита, че Европейският съвет отхвърли опитите на чужди страни да използват мигрантите за политически цели. Допълва се, че Лукашенко умишлено излага живота на хората в опасност и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от репресиите и нарушенията на човешките права в Беларус.

ЕС въведе санкции срещу Минск от октомври миналата година, които постепенно разширява. Санкциите бяха предприети заради непризнатите президентски избори в Беларус от август 2020 г. и гоненията срещу мирни протестиращи, представители на опозицията и журналисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските санкции, като сред тях са Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност

Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното ръководство. Санкциите включват забрана за пътуване и запор на имущество в ЕС. През юни ЕС въведе забрана за прелитане на европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи и наложи целеви икономически санкции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

111

111

15.11.2021 | 19:42

Боли го уят

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?